4309febd75431e719b8afdfb29090a6f.ppt
- Количество слайдов: 19
“Sprijinirea initiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest” ID 105939
Obiectivul general al proiectului este sprijinirea si dezvoltarea antreprenoriatului ca forma de ocupare pe cont propriu si de creare de noi locuri de munca, respectiv cresterea sustenabila a ocuparii in Regiunea Vest prin infiintarea si sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.
Activitatile proiectului 1. Formare antreprenoriala (12 luni) 2. Implementarea planurilor de afaceri finantate din fonduri FSE (18 luni) 3. Program de monitorizare a funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate (6 luni)
1. 1. Informarea publicului cu privire la programul de formare antreprenoriala, precum si cu privire la metodologia de selectie a grupului tinta si, ulterior, a planurilor de afaceri ce vor fi sprijinite in cadrul proiectului Rezultate: Informarea publicului prin mass-media, materiale de promovare si Internet, completarea a minim 324 fise de informare, organizarea a minim 6 seminarii de informare (3 in Arad si cate unul in judetele Caras-Severin, Hunedoara si Timis) si 2 seminarii de specialitate.
1. 2. Selectarea grupului țintă ce va participa la cursurile organizate în cadrul programului de formare antreprenorială Rezultate: Completarea a minim 324 de fise/formulare de inregistrare in grupul tinta si chestionare de analiza, 324 dosare complete si selectarea a 324 persoane pt a urma cursul de Competente antreprenoriale.
1. 3. Derularea programului de formare antreprenorială Rezultate: Furnizarea cursului Competente antreprenoriale (60 ore) pt 324 persoane (minim 20 de persoane in fiecare judet al Regiunii V); completarea a 324 fise de consultanta si furnizarea de servicii de consultanta pt elaborarea planurilor de afaceri pt 324 persoane; 324 planuri de afaceri elaborate de participantii la cursurile de formare antreprenoriala; 324 de certificate de absolvire a cursurilor de formare antreprenorială, recunoscute de ANC.
1. 4. Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului Rezultate: Minim 36 planuri de afaceri selectate pt finantare, din care: minim 2/fiecare judet al Regiunii V – 4 judete; maxim 20% sunt din categoria CAEN sectiunea G cu exceptia grupei 452; maxim 10% apartin persoanelor care nu au mai participat la cursul Competente antreprenoriale; minim 10% prevad masuri de dezvoltare durabila; minim 10% prevad masuri de sprijinire a tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon; minim 10% prevad masuri de inovare sociala; minim 25% prevad masuri pt utilizarea si calitatea TIC; minim 10% prevad masuri de cercetare, dezvoltare tehnologica si/sau inovare. Valoare medie: 156. 000 lei/afacere x 36 afaceri finantate Transa 1 75% - maxim 30. 000 euro Transa 2 (maxim 10. 000 euro) se acorda numai daca in 12 luni de activitate firma obtine venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale.
1. 5. Efectuarea de stagii de practică Rezultate: Minim 36 persoane participante la stagii de practica de 40 ore in cadrul firmelor/intreprinderilor cu activitate in sectoarele/domeniile in care participantii/stagiarii au planuri de afaceri selectate in vederea acordarii de ajutor de minimis; 36 de rapoarte de stagii de practica completate.
2. 1 Furnizarea, de catre administratorul schemei de antreprenoriat, a serviciilor personalizate de consiliere/ consultanta/ mentorat ulterior finalizarii procesului de selectie a planurilor de afaceri Rezultate: Infiintare Centru Antreprenorial, organizare 4 workshop-uri, creare retea antreprenoriala si stabilire parteneriate cu incubatorul de sprijinire a afacerilor din Arad (UAV IT), furnizarea serviciilor de consiliere, consultanta si mentorat catre minim 36 persoane in vederea asigurarii competitivitatii afacerilor si implementarii planurilor de afaceri selectate.
2. 2 Asigurarea înființării și demarării funcționării întreprinderilor ce vor realiza planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului. Rezultate: 36 contracte de subventii semnate, 36 intreprinderi infiintate si functionale, furnizarea serviciilor juridice pt 36 intreprinderi in vederea asigurarii respectarii tuturor conditiilor pt implementarea planurilor de afaceri si obtinerea ajutoarelor de minimis.
2. 3. Sprijinirea implementării planurilor de afaceri selectate în cadrul proiectului Rezultate: 36 intreprinderi sprijinite si monitorizate pt indeplinirea conditiilor asumate in cadrul planurilor de afaceri.
2. 4. Decontarea de către administratorul schemei de antreprenoriat a sumelor aferente implementării planurilor de afaceri selectate în cadrul proiectului Rezultate: 36 intreprinderi sprijinite prin decontarea primei transe din ajutorul de minimis, transmiterea cererilor de rambursare/plata pt transa finala pt intreprinderile declarate eligibile si selectate in acest sens.
3. 1 Asigurarea functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate Rezultate: Furnizare servicii de consultanta si mentorat pt dezvoltare pt 36 intreprinderi, organizare 3 workshop-uri, dezvoltare retea antreprenoriala si valorificarea parteneriatului cu incubatorul din Arad, asigurarea sustenabilitatii prin continuarea functionarii CA si furnizarii de servicii specializate.
3. 2 Monitorizarea functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate Rezultate: Monitorizarea functionarii si dezvoltarii celor 36 intreprinderi in cadrul perioadei de sustenabilitate a acestora.
Eligibilitate persoane Grupul tinta al proiectului este format din persoane fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a. intentioneaza sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban; b. au resedinta sau domiciliul in mediul rural sau urban; c. au resedinta sau domiciliul in Regiunea Vest (in care se implementează proiectul); d. nu apartin categoriei de tineri NEETs (care nu urmeaza nicio forma de invatamant si nici nu au un loc de munca) cu varsta intre 16 – 24 ani.
Eligibilitate planuri afaceri Criterii de eligibilitate - eliminatorii: - planul de afaceri vizeaza infiintarea unei afaceri nonagricole in mediul urban; - persoana care depune planul de afaceri are resedinta sau domiciliul in mediul rural sau urban, in Regiunea Vest – conditiile b. si c. din Ghidul 3. 7; - persoana care depune planul de afaceri nu apartine categoriei de tineri NEETs (care nu urmeaza nicio forma de invatamant si nici nu au un loc de munca) cu varsta intre 16 – 24 ani; - planul de afaceri nu se adreseaza activitatilor economice enumerate la art. 5 din schema de ajutor de minimis asociata acestui programului de finantare Romania Start Up Plus; - planul de afaceri care prevede angajarea a minim 2 persoane; - valoarea planului de afaceri pt care se solicita ajutor de minimis este de maxim 40. 000 euro (in lei la cursul de schimb Inforeuro aferent lunii August 2016 de 4, 4585 lei/euro) si prevede ca transa 1 sa fie maxim 75% din finantarea totala, iar diferenta pana la valoarea totala a ajutorului de minimis sa fie solicitata dupa ce beneficiarul face dovada ca a realizat din activitatea curenta, in termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, transa finala nu se mai acorda.
Nu se finanteaza – schema de ajutor de minimis nu se aplica: a. ajutoarelor acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii, reglementate de Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L nr. 17/21. 01. 2000; b. ajutoarelor acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole; c. ajutoarelor acordate întreprinderilor care-şi desfășoară activitatea în sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri: d. atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii produselor în cauză achiziţionate de la producătorii primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile în cauză; atunci când ajutorul este condiţionat de transferarea lui parţială sau integrală către producătorii primari; e. ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către state membre, respectiv ajutoarelor legate direct de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export; f. ajutoarelor condiționate de utilizarea preferențială a produselor naţionale față de cele importate; ajutoarelor acordate pentru achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri.
Eligibilitate beneficiari (in momentul semnarii contractelor de subventii) Persoanele fizice care infiinteaza afaceri nu trebuie sa aibe calitatea de asociati majoritari in structura altor societati comerciale infiintate in baza Legii 31/1990 (republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si beneficiarii vor semna Declaratii potrivit carora nu se afla in aceasta situatie.
Alte detalii va vor furniza expertii proiectului. Informatiile vor fi disponibile si in cadrul sectiunii dedicate proiectului, care va fi creata pe www. ccia-arad. ro Va asteptam sa va inscrieti!!!