Скачать презентацию Proiect la chimie CUPRINS Amine biogene a Definitie Скачать презентацию Proiect la chimie CUPRINS Amine biogene a Definitie

0e12b08f32f9381ec4cf4070b4174447.ppt

  • Количество слайдов: 17

Proiect la chimie Proiect la chimie

CUPRINS Amine biogene: a)Definitie b)Clasificare c)Rol fiziologic in corpul uman d)Prezenta aminelor in corpul CUPRINS Amine biogene: a)Definitie b)Clasificare c)Rol fiziologic in corpul uman d)Prezenta aminelor in corpul uman e)Interventia omului in evitarea contactarii unor boli produse de unele amine

 Aminele biogene se formeaza prin decarboxilare enzimatica în timpul proceselor tehnologice, sau a Aminele biogene se formeaza prin decarboxilare enzimatica în timpul proceselor tehnologice, sau a pastrarii materiilor prime si produselor alimentare, în special sub efectul germenilor Costridium. Sunt definite ca fiind o grupa de substante chimice formată din: - diferite amine, ca de exemplu: histamina, dopamina, feniletilamina, serotonina, triptamina, tiramină, spermina, spermidina; - derivati ai aminoacizilorbazici, ca de exemplu: derivati ai argininei, histidinei si lizinei; - derivati ai aminoacizilor aromatici, ca de exemplu: derivati ai fenilalaninei, triptofanului si ai tirozinei.

DOPAMINA Dopamina a fost pentru prima oară sintetizată de George Barger în 1910 cu DOPAMINA Dopamina a fost pentru prima oară sintetizată de George Barger în 1910 cu ajutorul colegului său James Ewens, la laboratoarele Wellcome din Londra[1]. A fost denumită dopamină deoarece este o monoamină, iar precursorul său sintetic este 3, 4 -dihidroxyphenilalanină (L-DOPA). Funcția dopaminei ca neurotransmițător a fost identificată pentru prima oară în 1958 de către Arvid Carlsson și Hillarp Nils Åke de la Laboratorul de Chimie Farmacologică a inimii, din Suedia. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului), această substanță fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite (de exemplu controlul motilității, al mișcărilor musculare). Biosinteza dopaminei este un proces în două etape, incepând cu aminoacidul tirozină. O a doua grupare hidroxil este atașata tirozinei formând levodopa, sau L-dopa. Acest proces este catalizat de enzima tirozin hidroxilază. Dopamina se formează prin îndepărtarea acidului carboxilic din L-dopa, reacție catalizată de dopa decarboxilaza.

Functiile dopaminei Dopamina are mai multe functii si roluri printre care: • Reglare umorala Functiile dopaminei Dopamina are mai multe functii si roluri printre care: • Reglare umorala (functie antidepresiva, timostabilizarea comportamentala, motivare si recompensa) • Functie cognitiva(rol imortant in memorizare, atentie, concentrare si invatare) • Functie neuroendocrina(inhibarea productiei de prolactina, din acest motiv dopamina mai este supranumita in literatura de specialitate si Prolactininhibiting sau Prolactostatin.

Serotonina , Endorfoina , Ciocolata si Fericirea Cercetatorii americani Hammer si Lykken sustin ca Serotonina , Endorfoina , Ciocolata si Fericirea Cercetatorii americani Hammer si Lykken sustin ca misterul fericirii are de-a face cu chimia. Mai precis, cu chimia corpului nostru. Fiecare om vine pe lume cu un numar de receptori ai fericirii, continuti in zestrea sa genetica, acestia asteaptand sa fie ‘hraniti’ cu endorfine si serotonina. Cand receptorii au primit o cantitate indestulatoare din acestia, psihicul atinge cote maxime. Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier. Serotonina este un monoaminotransmitator sintetizat la nivelul unor neuroni din Sistemul nervos central, la nivelul celulelor enterocromafine sau plachetelor, care un rol important in producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale. Este produs din triptofan si i s-a identificat un rol important in producerea depresiei, daca se gaseste in cantitate scazuta. E numit si ‘hormonul fericirii’ si unii sustin ca e implicat in ‘chimia dragostei’.

 Iata cum influenteaza endorfina si serotonina starea de spirit a indivizilor. Producerea de Iata cum influenteaza endorfina si serotonina starea de spirit a indivizilor. Producerea de endorfine variaza de la o persoana la alta. Endorfinele sunt eliberate in prezenta luminii puternice, a anumitor alimente(ciocolata, ardei iuti (cu lor componenta numita capsaicina ce determina acea senzatie de durere) ) , in cadrul exercitiilor fizice, in timpul rasului, in cadrul stresului sau activitatilor sexuale. Multi sufera de ceea ce ar putea fi denumit ‘dependenta de endorfine’ si au tendinta la exercitii fizice intense, pot avea multiple tatuaje si piercinguri sau isi pot provoca singuri taieturi care nu fac altceva decat sa declanseze eliberarea de endorfine. Mancarea are un rol colosal in cadrul psihicului. Cercetarile in domeniu au aratat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar(apare asa zisa ‘sugar rush’) Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata, tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contin(creierul are nevoie de aceste componente esentiale si prin depresia si somnolenta care apar te ‘obliga’ sa consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe langa acestea , in ciocolata intalnim o substanta – feniletilamina - care favorizeaza eliberarea endorfinelor.

In ceea ce priveste serotonina lucrurile par si mai interesante. Probabil ca nu este In ceea ce priveste serotonina lucrurile par si mai interesante. Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau "concentratie scazuta de zahar". Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta!

 Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism extrem de simplu : cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, la rasaritul soarelui acest proces se opreste(numai daca esti treaz). Legatura intre productia de serotonina si alternanta zi-noapte explica de ce oamenii se pare ca sunt mai fericiti in timpul verii(datorita duratei mari a zilei). Consumul de legume si produse pe baza de cereale determina si el depresie. Vegetalele sunt bogate in cadmiu(ce provin in mare parte din randul ingrasamintelor), cadmiu determinand scaderea nivelelor de serotonina. De aceea, cei care consuma frecvent aceste produse nu sunt deseori ‘'shiny happy people'. Vitamina B 3 , in cantitate mica, duce si ea la deficienta la nivelul productiei de serotonina, pentru ca ajuta la transformarea triptofanului in serotonina. In concluzie, se pare ca aproape toate dorintele noastre au la baza nevoi complexe ale organismului si e mai mult vorba de ‘chimie’ decat pura intamplare, conform principiului : ’Nimic nu e intamplator !’(nici macar un consum ‘inocent’ de ciocolata)

Lizina Multe persoane sufera in timpul iernii aparitia unui sindrom care afecteaza in special Lizina Multe persoane sufera in timpul iernii aparitia unui sindrom care afecteaza in special mainile (inflamarea si/sau inrosirea incheieturilor de la degete, dureri, anchilozarea degetelor, uscarea pielii de pe maini). Acest sindrom este in majoritatea cazurilor cauzat de o lipsa de Lizina asigura absorbtia adecvata a calciului si participa la formarea colagenului (componente esentiale oaselor, cartilajelor si tesutulurilor conjunctive), anticorpilor, hormonilor printer care si Hormonul Uman de Crestere (HGH) precum si a enzimelor. Deficitul de lizina conduce laoboseala, incapacitate de concentrare, iritabilitate, retardarea cresterii la copii, caderea parului, anemie si probleme de reproducere. L-Lizina se foloseste cu success in combinatie cu alte nutraceutice pentru tratarea infectiei cu Herpes Simplex (L-Lizina face parte si din protocolul nostru anti herpes HERPOX). L-Lizina este o componenta importanta a produselor de stimulare a secretiei de Hormon Uman de Crestere (HGH) in protocoalele anti-imbatranire L-Lizina trateaza foarte efficient degeraturile.

 Iata o lista completa ce ne arata functiile Lizinei: - creste rezistenta la Iata o lista completa ce ne arata functiile Lizinei: - creste rezistenta la infectiile virale herpetice bucale si genitale - vindeca leziunile bucale si genitale provocate de virusul herpetic - imunostimulator - stimuleaza cresterea oaselor copiilor - previne osteoporoza – imbunatateste absorbtia calciului la nivel digestiv si impiedica - eliminarea lui prin urina - stimuleaza productia de hormoni, enzime, anticorpi si colagen (substanta necesara pentru refacerea tesuturilor osoase, piele, tendoane, cartilaje si dupa interventii chirurgicale) - reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor - ajuta la producerea de carnitina care participa la transformarea acizilor grasi in energie - stimuleaza producerea factorului uman de crestere - antianemic: mentine numarul de eritrocite si nivelul de hemoglobina in sange - reduce oboseala musculara - previne aparitia litiazelor renale - previne si stopeaza cefaleea, vertijurile, greata, voma - previne leucopenia - scaderea numarului de globule albe (leucocite) din sange - reduce caderea parului - reduce iritabilitatea, depresia, stresul si induce starea de bine, controleaza hiperactivitatea copiilor, regleaza somnul (intra in componenta triptofanului, aminoacid din care creierul produce neurotransmitatorul serotonina) - inlatura deficientele aparatului de reproducere - benefica in hipotiroidism - regleaza p. H-ul organismului (mentine echilibrul acid-alcalin in organism)

Tirozina Acid aminat neindispensabil, sintetizat de catre organism pornind de la un alt acid Tirozina Acid aminat neindispensabil, sintetizat de catre organism pornind de la un alt acid aminat, fenilalanina. Tirozina intra in constitutia proteinelor. Pe de alta parte, ea participa la importante reactii chimice: este un precursor al melaninei (pigment al pielii), al unor substante care joaca un rol in transmisia influxului nervos (dopamina, noradrenalina) si ai hormonilor glandei tiroide. In mod normal, nivelul sangvin al tirozinei este cuprins intre 20 si 85 micromoli (adica intre 3, 6 si 15, 4 miligrame) pe litru la subiectii mari de 2 ani, intre 35 si 75 micromoli (adica intre 6, 3 si 13, 6 miligrame) pe litru la copiii sub 2 ani. Se intampla ca, la nou-nascuti, nivelul sangvin al tirozinei sa depaseasca aceste valori, dar este vorba de un fenomen temporar si nu patologic, legat de o imaturitate enzimatica. Patologie - Principalele patologii legate de tirozina sunt enzimopatiile, bolile ereditare cauzate de un deficit in unele enzime care transforma tirozina, provocand acumularea ei in organism. Unele patologii sunt comune tirozinei si fenilalaninei (fenilcetonurie). Altele sunt specifice, ca albinismul, alcaptonuria sau tirozinemiile

Cadaverina si Putresceina Alte amine biogene sunt cadaverina si putresceina rezultate prin degradarea sub Cadaverina si Putresceina Alte amine biogene sunt cadaverina si putresceina rezultate prin degradarea sub influenta microorganisme a lizinei si respectiv ornitinei. Aminele biogene sunt substante chimice care, în general, în organismul uman pot avea atât efecte pozitive, cât si negative. Totul depinde de originea lor, de tipul si de doza în care se afla. În natura, aminele biogene sunt raspândite, atât în regnul vegetal, cât si în cel animal, precum si în microorganisme.

Rol fiziologic In afara de rolul lor in formarea proteinelor , anumiti aminoacizi indeplinesc Rol fiziologic In afara de rolul lor in formarea proteinelor , anumiti aminoacizi indeplinesc in organismul animal unele functiuni fiziologice specifice sau sunt precursori ai unor compusi cu rol esential in functionarea organismului. Glicocolul este precursor al sarcosinei (N-metilglicocol) si al creatinei (guanidinosarcosina) , care sub forma fosfatului , fosfocreatina sau acidului creatinfosforic , constituie rezerve de energie ale organismului. Energia necesara contractiei muschiulare este furnizata de acidul adenosintrifosforic (ATP) care trece in ADP si fosfat anorganic , proces catalizat de miosina. Refacerea acidului adenosintrifosforic din ADP si fosfat anorganic se face pe socoteala energiei furnizate de glicoliza. Acest proces fiind lent , intr-un muschi suprasolicitat , refacerea ATP-ului necesar unei noi contractii muschiulare se face pe socoteala acidului creatinfosforic care cedeaza restul de fosfat bogat in energie acidului adenosindifosforic , trecind in creatinina , care se elimina prin urina. Acizii asparagic si glutamic iau parte la reactiile de transaminare. Ornitina si arginina (guanidino-ornitina) au un rol important in eliminarea amoniacului provenit prin degradarea aminoacizilor , sub forma de uree in organismul animal. Sinteza ureei are loc in ficat. Ornitina fixeaza NH 3 si CO 2 , enzimatic , dind citrulina care cu o noua molecula de NH 3 trece in arginina. Arginina este apoi hidrolizata de arginaza in uree si cruitina. Tiroxina este un hormon care se gaseste in glanda tiroida , alaturi de diiodtirosina. Iodul din alimente este fixat in glanda tiroida care contine un sistem enzimatic capabil sa oxideze ioni de iod la iod elementar. Lipsa iodului in organismul animal duce la o scadere a facultatilor mintale (cretinism) ; excesul de iod provoaca o crestere a arderilor in organism (boala lui Basedow). Aminoacizii sunt precursorii aminelor biogene si ai aminoalcoolilor , substante cu rol fiziologic de mare importanta pentru buna functionare a organismului.

Prezenta aminelor in corpul uman Prezenta aminelor biogene în organismul uman se datoreaza urmatoarelor Prezenta aminelor in corpul uman Prezenta aminelor biogene în organismul uman se datoreaza urmatoarelor cauze principale: introducerea cu alimentele, ca de exemplu unele sortimente de brânza, unele fructe, bere, vin, produse obtinute în general prin procese de fermentatie; - formarea prin reactii biochimice în timpul proceselor metabolice - ca efect al activitatii unor microorganisme existente în flora digestiva, introduse cu alimentele sau alte surse; - introduse cu alimente alterate, în special alterate microbiologic. Exista o strânsa interdependenta între tipul de amine biogene din unele produse alimentare si starea de sanatate a organismului uman, evidentiindu-se efecte negative ale aminelor biogene asupra organismului uman, ca de exemplu: - provocarea stress-ului, - cresterea tensiunilor arteriale, - provocarea toxiinfectiilor, - blocarea unor functii biologice si fiziologice ale organismului, - perturbarea metabolismului. Microorganismele sunt principalele implicate în formarea aminelor biogene în produsele alimentare. Prezenta aminelor biogene în alimente provoaca toxiinfectii alimentare. Intoxicatiile histaminice sunt poate cele mai raspândite intoxicatii cu amine biogene si se datoreaza consumului de peste alterat. Formarea aminelor biogene active în timpul metabolismului uman sau ca urmare a unor procese microbiene interne, este un proces. Cum alimentele ingerate zilnic de om trebuie sa contina o anumita doza de proteine, rezulta ca prin metabolizarea acestora se obtin inevitabil si amine biogene.

Cauze. Prevenire Principalele cauzele care determina cresterea continutului de amine biogene în produsele alimentare Cauze. Prevenire Principalele cauzele care determina cresterea continutului de amine biogene în produsele alimentare sunt: nerespectarea conditiilor optime de depozitare si conservare, ceea ce determina intensificarea vitezei de hidroliza a proteinelor si declansarea în paralel a unor procese de degradare microbiana; depozitarea îndelungata, peste limita normala a materiilor prime agro-alimentare si a produselor alimentare (depasirea termenelor de valabilitate); lipsa de igiena în timpul prelucarii, depozitarii pastrarii, transportului si distributiei produselor alimentare; - cumulul cauzelor de mai sus. Interventia omului se poate manifesta în urmatoarele directii: evitarea consumului excesiv de alimente cu continut ridicat de proteina din care pot rezulta amine biogene în doza superioara capacitatii organismului; corelarea consumului de proteina cu necesarul zilnic în functie de vârsta, sex, activitate, stare fiziologica; evitarea socurilor alimentare de proteina vegetala sau animala pentru evitarea formarii unor doze mari de amine biogene; - controlul florei digestive si dirijarea acesteia spre flora lactica, care stompeaza dezvoltarea florei putridice; - utilizarea ca aliment numai a produselor cu continut scazut de amine biogene sau care sa nu contina amine biogene; - mentinerea starii de igiena alimentara, care trebuie sa asigure evitarea ingerarii unor surse microbiene capabile sa amplifice reactiile de decarboxilare a aminoacizilor.

Proiect realizat de: Ciornei Elena Pitu Aurica Sub indrumarea d-nei profesoare Strugariu Aurelia Proiect realizat de: Ciornei Elena Pitu Aurica Sub indrumarea d-nei profesoare Strugariu Aurelia