Скачать презентацию Програма Учене през целия живот Секторна програма Коменски Скачать презентацию Програма Учене през целия живот Секторна програма Коменски

bab9e48717a6988fb06a099b58694b38.ppt

  • Количество слайдов: 15

Програма „Учене през целия живот”, Секторна програма „Коменски” Участващи страни: ПГВМ “Проф. д-р Георги Програма „Учене през целия живот”, Секторна програма „Коменски” Участващи страни: ПГВМ “Проф. д-р Георги Павлов”, Добрич, България “Защита на животните в Европа” училища-партньори ПГВМ “Иван Павлов” Стара Загора България Gymnasium am Mühlenweg Вилхемсхафен Германия 1 Gymnasio Volou Волос Гърция Agrupamento de Escolas Básicas do Forte da Casa Лисабон Португалия XI Liceum Ogólnokształcące im. W. J. Zembrzuskich Познан Полша Ies Maria Cegarra Salcedo Ла Унион Испания Istituto Tecnico industriale Statale Pininfarina Tорино Италия Heybeliada Huseyin Rahmi Gurpinar Çok Programli Lisesi Истанбул Турция

Ø Съпричастността и отговорността са абсолютно задължителни нравствени норми в човешкото битие, както в Ø Съпричастността и отговорността са абсолютно задължителни нравствени норми в човешкото битие, както в нашите страни, така и за останалите членки на ЕС. Проектът има за цел насърчаване на тези ценности, чрез съвместна работа по тема: "Защита на животните". Ø Всяка страна-участник ще изследва и направи сравнение между отношенията човек-животни, като по този начин се опита активно да допринесе за промяната им към по-добро. В допълнение, ще се консултираме с философски и религиозни възгледи, както и примери от националната литература. Въпреки че, работният календар ще се съсредоточи върху дивите животни и техните местообитания, трябва да се има предвид, че защитата на животните е също свързана с опазването на околната среда и закрилата на домашните животни. Ø Интердисциплинарната работа ще включва теоретичен и практически курс по хуманитарни и природни науки. Учениците ще работят в/извън училище с ветеринари, лесничеи, орнитоложки центрове и приюти за животни. По този начин те ще придобият опит какви мероприятия предприема човек за подобряване условията на животните и как самите те могат да допринесат за подобряване на живота им като цяло. Или цитирайки, елзаския теолог, философ и лекар Алберт Швайцер, проектът има за цел да покаже, че "защитата на животните е образованието на човечеството. "

“Защита на животните в Европа” Конкретни цели: а) насърчаване на активно европейско гражданство - “Защита на животните в Европа” Конкретни цели: а) насърчаване на активно европейско гражданство - изследване на регионални, национални и европейски норми и традиции за защита на животните и тяхното изпълнение; - проучване на ползите, физическа и емоционална, които човек има от животните; - използване на подходи в областта на философията, теологията, литературата за поотчетливо разбиране на връзката човек/животни в заобикалящата ни среда; - да се насърчи хуманността и морала; б) да се подобри качеството на образованието, чрез активно то участие на учениците Те ще: ще - обсъждат резултатите един с друг и с хора от местната общност; - развиват, представят и споделят подтеми по проекта; - оценяват и разпространяват крайните продукти; - подобрят способността за комуникация по чужд език и ИКТ;

“Защита на животните в Европа” ПГВМ “Иван Павлов”, Стара Загора , България Професионална гимназия “Защита на животните в Европа” ПГВМ “Иван Павлов”, Стара Загора , България Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Петрович Павлов", град Стара Загора има 60 годишна история. Към настоящия момент в нея се обучават ученици по специалности: Ветеринарен техник и Ветеринарен лаборант. Професионалната подготовка на учениците се провежда в специализирани кабинети и в класни стаи за часовете по теория, а практическите занятия се водят основно в лабораториите, клиниките и учебноопитното стопанство на ПГВМ. Учителите са сред най-добрите в направление "ветеринарна медицина" в страната. Доказателство за това е, че те са водещите автори на учебни планове и учебни програми. В учебно-опитното стопанство на ПГВМ се отглеждат 10 говеда, 20 свине, 1 кобила, зайци, морски свинчета, папагали и канарчета. Селскостопанската земя е 150 дка. Отглеждат се фуражни растения - ечемик, овес, сорго, царевица, люцерна, с които се изхранват животните. Повечето селскостопански мероприятия се извършват със собствена техника и с участието на ученици.

“Защита на животните в Европа” Gymnasium am Mühlenweg , Вилхемсхафен, Германия -една от 3 “Защита на животните в Европа” Gymnasium am Mühlenweg , Вилхемсхафен, Германия -една от 3 -те общообразователни гимназии в града -намира се близо националния парк “Wattenmeer", (World Natural Heritage since 2009). , Вилхелмсхафен (население 82 000) е разположен в периферията на Германия, където ръста на безработица е по-голям и съществува тенденция на емиграция към други райони. Училището предлага извънкласни дейности по: наука, спорт, музика, театър Около 10 -15 % от учениците произхождат от имигрантски семейства (често второ/трето поколение от южни страни, а отскоро и от източни страни). Учениците са добре интегрирани, но съжаляваме, че те често губят контакт с културата и езика на своята родина.

“Защита на животните в Европа” 1 Gymnasio Volou, Волос, Гърция Учениците са на възраст “Защита на животните в Европа” 1 Gymnasio Volou, Волос, Гърция Учениците са на възраст м/у 15 -18 г. Повечето от тях живеят близо до училището и произхождат от всички социални прослойки. 15% са от имигрантски семейства от Балканите, главно от Албания. Училището е едно от най-старите в града. Предлага много извънкласни дейности (театър, хор, ИКТ, спорт) и etwinning проект. Волос е град с 75 000 жители. В региона се намира уникалния National Marine Park, на остров Alonissos, където се прилага рехабилитационна програма за тюлена-монах (a Monk Seal Rehabilitation Program “monachus”).

“Защита на животните в Европа” Agrupamento de Escolas Básicas do Forte da Casa , “Защита на животните в Европа” Agrupamento de Escolas Básicas do Forte da Casa , Лисабон, Португалия Училището е едно двете общообразователни училища в Forte da Casa намиращо се в предградие на Лисабон, северната част на р, Тежу. Районът е индустриален, с много имигрантски семейства и ученици от Африка, Бразилия, източна Европа, Тимур и Китай. Близо до училището се намира Natural Reserve of the Tejo Estuary (1976 г, ), разположен на 14 560 хектара, където може да се наблюдава популация от 70 -80 000 птици през зимата.

“Защита на животните в Европа” XI Liceum Ogólnokształcące im. W. J. Zembrzuskich , Познан, “Защита на животните в Европа” XI Liceum Ogólnokształcące im. W. J. Zembrzuskich , Познан, Полша Училището е с общообразователен профил, намира се в гр. Познан(600 000 жители) и привлича ученици от града и близките села. Учениците произхождат от семейства от средната класа. Нивото на езиковите им умения по English, German, French и Russian е много добро. Повечето от тях продължават в университет. Училището предлага извънкласни дейности, обмен на ученици от немски, украински и италиански училища, и доброволчески дейности с полския червен кръст.

“Защита на животните в Европа” Ies Maria Cegarra Salcedo, Ла Унион, Испания Училището е “Защита на животните в Европа” Ies Maria Cegarra Salcedo, Ла Унион, Испания Училището е едно от двете общообразователни училища в La Unión, Мурсия. Намира се в центъра на града, и в него учат много ученици (1/3) от Тунис, Алжир, Мароко, Еквадор, Колумбия, Китай. Учат и 27 ученици от ромски произход. Но, не всички ученици произхождат от семейства с проблеми, Има ученици с много висок потенциал, които продължават в университет. Затварянето на мините през 1991 г. доведе до повисоко ниво на безработицата, която се увеличи и поради финансовата криза през последните години.

“Защита на животните в Европа” Istituto Tecnico industriale Statale Pininfarina , Tорино, Италия Училището “Защита на животните в Европа” Istituto Tecnico industriale Statale Pininfarina , Tорино, Италия Училището е едно от трите най-големи с технически профил в Торино (900 000 жители). В него се обучават и много ученици от близките провинции, както и от други страни. Учениците участват в много извънкласни дейности: (драма, кино, спорт, имат възможност да придобият сертификати Cisco, Pet, European Computer Skill Card, да провеждат стажове в компании).

“Защита на животните в Европа” Heybeliada Huseyin Rahmi Gurpinar Çok Programli Lisesi , Истанбул “Защита на животните в Европа” Heybeliada Huseyin Rahmi Gurpinar Çok Programli Lisesi , Истанбул , Турция Училището е с общобразователен и професионален профил за ученици 14 -18 г. Броят им е 320. Намира се на един от Принцовите острови (втория по големина) в Истанбул, който се нарича Heybeliada. Тук се намират световноизвестното училище по семинария и манастира Hagia Yorgi. Благодарение на природата и историята, острова е популярна туристическа дестинация през лятото, когато населението му нараства 10 пъти. Въпреки това, учениците изпитват трудности при комуникация с чужденци, което се дължи на тяхната стеснителност и поради това, че рядко напускат острова. Транспортът се осъществява с файтони, поради факта, че превозни средства не са позволени на острова. През последните години се заселват емигранти от източните райони на страната.

“Защита на животните в Европа” Календарен план : ØЛого на проекта; ØУъркшоп за националните “Защита на животните в Европа” Календарен план : ØЛого на проекта; ØУъркшоп за националните паркове; ØУъркшоп за необходимостта от стандарти при закрилата на животни; ØИзработване на компендиум от извадки от националната литература за всяка страна касаещи връзката човек-животни; ØУъркшоп за дивите обитатели в морето; ØРазработване на работни листи: етични, философски и религиозни възгледи относно защитата на животните; ØПредставяне на ученици, училище, град, природна среда, страна; Работни срещи : Португалия (март 2011 г. ) Италия (май 2011 г. ) България (октомври 2011 г. ) Гърция (март 2012 г. ) Турция (май 2012 г. )

Благодаря Ви за вниманието !!! Благодаря Ви за вниманието !!!

‘This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects ‘This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. ’