Скачать презентацию Poezia ebraica clasica Tipuri de poezie ebraica Скачать презентацию Poezia ebraica clasica Tipuri de poezie ebraica

13077b9a447679360853d11717866a89.ppt

  • Количество слайдов: 26

Poezia ebraica clasica Poezia ebraica clasica

Tipuri de poezie ebraica § Poezia cultica (psalmii) § Poezia sapientiala / de intelepciune Tipuri de poezie ebraica § Poezia cultica (psalmii) § Poezia sapientiala / de intelepciune (proverbele, iov, eclesiastul) § Poezia eroica (cantece de lupta) § Poezia populara (cantece de nunta, cantece de munca, etc) § Poezia profetica (oracolele) § Poezia erotica (cantarea-cantarilor)

Caracteristici ale poeziei ebraice § Paralelismul liniilor § Structurile poetice § Figurile artistice Caracteristici ale poeziei ebraice § Paralelismul liniilor § Structurile poetice § Figurile artistice

Paralelismul liniilor § Principiu de organizare a versului pe baza corespondenţei unităţilor componente. § Paralelismul liniilor § Principiu de organizare a versului pe baza corespondenţei unităţilor componente. § Principiul paralelismului funcţionează la unul sau mai multe niveluri: semantic, gramatical, numeric, sau strict la nivelul numărului de unităţi versificate per linie.

Paralelismul liniilor § Percepţia tradiţională (R. Lowth, 1753): paralelism sinonimic, antitetic, sintetic § Percepţia Paralelismul liniilor § Percepţia tradiţională (R. Lowth, 1753): paralelism sinonimic, antitetic, sintetic § Percepţia modernă (G. B. Gray, 1972): paralelism complet, incomplet § Percepţia contemporană (J. Kugel, 1981) : „A şi, mai mult, B”

Paralelism complet A Îl văd, a B Îl privesc, a’ A O stea a Paralelism complet A Îl văd, a B Îl privesc, a’ A O stea a B un sceptru a (Numeri 24: 17) dar nu acum b dar nu de aproape! b’ răsare din Iacov b c se ridică din Israel b’ c’

Paralelism complet A B Duceți-vă la Betel și păcătuiți! a b c Duceți-vă la Paralelism complet A B Duceți-vă la Betel și păcătuiți! a b c Duceți-vă la Ghilgal și păcătuiți și mai mult! a b’ c’ (Amos 4: 4)

Paralelism complet A B Căci a zdrobit porți de bronz a b și zăvoare Paralelism complet A B Căci a zdrobit porți de bronz a b și zăvoare de fier a tăiat. b’ a’ (Psalmii 107: 16)

Paralelism Incomplet A Doamne, cine poate sălășlui în cortul Tău? a b c B Paralelism Incomplet A Doamne, cine poate sălășlui în cortul Tău? a b c B Cine poate locui pe muntele Tău cel sfânt? Ø a b’ c’ (Psalmul 15: 1)

Paralelism Incomplet A B Domnul a Cel Preaînalt a’ (2 Samuel 22: 14) a Paralelism Incomplet A B Domnul a Cel Preaînalt a’ (2 Samuel 22: 14) a tunat din cer, b c Și-a făcut auzit glasul. b’ Ø

Paralelism incomplet A B Moștenirea noastră a iar casele noastre a’ (Plângeri 5: 2) Paralelism incomplet A B Moștenirea noastră a iar casele noastre a’ (Plângeri 5: 2) s-a dus la necunoscuți b c -la străini. Ø c’

Paralelism numeric A B Saul a ucis a b Iar David a’ Ø (1 Paralelism numeric A B Saul a ucis a b Iar David a’ Ø (1 Samuel 18: 7 b) miile lui c zecile lui de mii. c’

Paralelism numeric A O mie să cadă alături de tine a b c B Paralelism numeric A O mie să cadă alături de tine a b c B și zece mii la dreapta ta a’ Ø c’ C dar de tine nu se va apropia. c’’ d (Psalmii 91: 7)

Paralelism numeric A B De trei lucruri a chiar patru a’ (Proverbe 30: 21) Paralelism numeric A B De trei lucruri a chiar patru a’ (Proverbe 30: 21) tremură pământul b c nu le poate îndura b’

Paralelism neclasificabil A Învață-ne să ne numărăm bine zilele a b c B ca Paralelism neclasificabil A Învață-ne să ne numărăm bine zilele a b c B ca să avem parte de o inimă înțeleaptă! d e (Psalmii 90: 12)

Paralelism neclasificabil A În ziua aceea oamenii își vor arunca B la cârțițe și Paralelism neclasificabil A În ziua aceea oamenii își vor arunca B la cârțițe și la lilieci C idolii de argint și de aur D pe care și-i făcuseră ca să se închine … (Isaia 2: 20)

Paralelism neclasificabil A B Merg doi oameni împreună a b dacă nu s-au înțeles Paralelism neclasificabil A B Merg doi oameni împreună a b dacă nu s-au înțeles la aceasta? c d (Amos 3: 3)

Paralelism alternativ A Oare răcnește leul în pădure a b c d B când Paralelism alternativ A Oare răcnește leul în pădure a b c d B când nu are pradă? e f g A Oare se aude glasul leului tânăr din vizuina lui a’ b’ c’ d’ B dacă nu a prins ceva? e’ f’ g’ (Amos 3: 4)

Paralelism Alternativ A B Merg doi oameni împreună a b dacă nu s-au înțeles Paralelism Alternativ A B Merg doi oameni împreună a b dacă nu s-au înțeles la aceasta? c d (Amos 3: 3) Căci Stăpânul Domn nu face nimic b’ a’ fără să-și descopere hotărârea robilor Săi, profeții. c’ d’ b’ (Amos 3: 7)

Rostul paralelismului (1) Estetic: prelucrează o idee pentru a permite meditarea. (2) Coeziunea: susține Rostul paralelismului (1) Estetic: prelucrează o idee pentru a permite meditarea. (2) Coeziunea: susține integritatea versului pentru a reda o singură idee. (3) Interpretativ: sugerează o cale de interpretare.

Paralelismul liniilor [1]Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, Nu Paralelismul liniilor [1]Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, Nu se oprește pe calea celor păcătoși Și nu se așează pe scaunul celor batjocoritori. [2]Ci își găsește plăcerea în Legea Domnului Și zi și noapte cugetă la Legea Lui.

Paralelismul liniilor [3] El este ca un pom Sădit lângă niște izvoare de apă Paralelismul liniilor [3] El este ca un pom Sădit lângă niște izvoare de apă Care-și dă rodul la vremea lui Și ale cărui frunze nu se veștejesc. El prosperă în tot ceea ce face. [4] Cei răi, însă, nu sunt așa, Ci ei se aseamănă cu pleava spulberată de vânt.

Paralelismul liniilor [5] De aceea cei răi nu pot sta în picioare la judecată Paralelismul liniilor [5] De aceea cei răi nu pot sta în picioare la judecată Și nici cei păcătoși în adunarea celor drepți. [6] Căci Domnul cunoaște calea celor drepți; Calea celor răi, însă, duce la pieire.

Psalmul 23 Mizmor le. David [1 A] Domnul este păstorul meu: [1 B] nu Psalmul 23 Mizmor le. David [1 A] Domnul este păstorul meu: [1 B] nu voi duce lipsă. [2 A] În pășuni verzi mă culcă, [2 B] la ape odihnitoare mă duce.

Psalmul 23 [3 A] Sufletul mi-l înviorează, [3 B] mă călăuzește pe cărări drepte Psalmul 23 [3 A] Sufletul mi-l înviorează, [3 B] mă călăuzește pe cărări drepte [3 C] datorită Numelui Său. [4 A] Chiar de aș merge prin valea umbrei morții, [4 B] nu mă tem de rău căci Tu ești cu mine; [4 D] nuiau și toiagul Tău, ele mă mângâie.

Psalmul 23 [5 A] Tu-mi întinzi masa în fața dușmanilor mei [5 B] îmi Psalmul 23 [5 A] Tu-mi întinzi masa în fața dușmanilor mei [5 B] îmi ungi capul cu untdelemn [5 C] și cupa mea este atât de plină! [6 A] Cu adevărat fericirea și îndurarea mă vor însoți în toate zilele vieții mele [6 B] Și voi locui în Casa Domnului pân’la sfârșitul zilelor.