Скачать презентацию Passive Climate Design Research Work Presented by Скачать презентацию Passive Climate Design Research Work Presented by

c5c790c60097b9f3de739c1c7ad00dd2.ppt

  • Количество слайдов: 3

Passive Climate Design Research Work Presented by : Aditi Padhi Graduate Research Assistant Passive Climate Design Research Work Presented by : Aditi Padhi Graduate Research Assistant

Case Study – Parekh House- Charles Correa • • • LOCATION: AHMEDABAD, 1967 -68 Case Study – Parekh House- Charles Correa • • • LOCATION: AHMEDABAD, 1967 -68 ELEVATION : 53 m LATITUDE : 23 04 N LONGITUDE : 72 38 E • • • Two pyramidal sections from housing types developed for Cablenagar Summer section – to be used during daytime; protects interior from heat Winter section – to be used in early mornings and evenings; opens up the terraces to the sky Since site faces east-west, house consists of 3 bays Summer section sandwiched between winter section and service bay (for circulation, kitchen and toilets) Bearing walls made brick. • • • Design concept: • • cubical composition arrangement of spaces as per their time of use. Passive features • • • A void is provided Louvers Level differences How sun effects the design…? • • • Sun path : N-E to N-W Exposure of east and west façade to the sun. Hence the design came…the three block system. . Over head pargolas-helps in shading the wall during the day time. Recessed or Sunken windows-allows only diffused light into the building. Louvered doors-it also cuts off the heat and direct sun coming from the entrance. STEP PYRAMIDAL form of spaces inversing with respect to the season. Garden space in front of the house. Material chosen-concrete and brick covering. Good climatic responsive building since 37 years of its construction

Case Study – Shodan House- Le Corbusier • • LOCATION: AHMEDABAD, 1956 LATITUDE : Case Study – Shodan House- Le Corbusier • • LOCATION: AHMEDABAD, 1956 LATITUDE : 23 04 N LONGITUDE : 72 38 E • • structural simplicity, Plasticity in the handling of the rooms—in their form, their dimensions, in the shadows of the brise-soleiol on the fa cades and of the roof parasol the ingenuity of the Villa Savoye of 1929 -1930 at Poissy, placed here in a tropical and Indian setting. Since site faces east-west, house consists of 3 bays De Stijl design choices are controlled well within the building by the classical cube. the interior concrete piers, running to the full height of the building’s elevation, is based around the architect's domino skeleton design • • • Design concept: • Corbusier’s Regionalism in a tropical setting • arrangement of spaces as per their time of use. Passive features • • • The terrace plays an important role in the natural climate control process, cooling down the bedrooms in the middle of the day and providing an alternate sleeping area during the summertime. The roof also features an oval aperture, which matches up with a hole in the lower slab roof, giving visitors a framed view of the sky. This is almost mimicked by the pool, situated at the base of the ramp, aiming to bring the outside in The rectangles on the north-west and south-west façades are further emphasized through the installation of brise soleil for protection from glare.