Скачать презентацию ПАКАО ДАНТЕ АЛИГИЈЕРИ Увод у пакао Скачать презентацию ПАКАО ДАНТЕ АЛИГИЈЕРИ Увод у пакао

545609dde1440baf2b823c45f4c0f144.ppt

  • Количество слайдов: 21

ПАКАО { ДАНТЕ АЛИГИЈЕРИ ПАКАО { ДАНТЕ АЛИГИЈЕРИ

Увод у пакао • • • 1 уводно + 33 певања Душе испаштају тешке Увод у пакао • • • 1 уводно + 33 певања Душе испаштају тешке грехе Има 9 кругова који се спирално спуштају у земљу према тежини греха; на дну је Луцифер (у зубима држи Јуду, Брута И Касија) Дантеов водич је Вергилије , његов књижевни узор Композиција: Број певања: 1(увод)+33 Строфа: терцина Стих: једанаестерац Ликови: Данте, Вергилије, Беатрице, вазне особе из антике, средњег века и Дантеовог доба и библијски и митолошки ликови

Карактеристике дела • • СРЕДЊОВЕКОВНО Алегоријске визије • симболичност поуке Религиозни поглед на свет Карактеристике дела • • СРЕДЊОВЕКОВНО Алегоријске визије • симболичност поуке Религиозни поглед на свет • Средњовековна симболика: пакао, чистилиште, рај број 3 НОВО Критички дух; критика људи из свих друштвених сталежа па и цркве • • Човек је у средишту пажње: људске слабости, али и величина и узвишеност људског духа човекова тежња за

Jerusalim Jerusalim

ПАКАО • • Ту је вечни мрак где душе испаштају страшне муке. Драматични призори ПАКАО • • Ту је вечни мрак где душе испаштају страшне муке. Драматични призори ужаса и грозота које трпе грешне душе у Дантеу изазивају бес, сузе и страх И заљење. Алегоријска визија овоземаљскога света, људских порока, страсти и зла. Грехе је поредјао од лакших према тежим и за сваки одредио казну.

ПРЕСКОЧИЋЕМО ОНО ДОСАДНО И ПРЕЛАЗИМО НА НЕШТО ИНТЕРЕСАНТНИЈЕ ПРЕСКОЧИЋЕМО ОНО ДОСАДНО И ПРЕЛАЗИМО НА НЕШТО ИНТЕРЕСАНТНИЈЕ

Прелазак из осмог у девети круг Песници стижу на ивицу осмог круга, где се Прелазак из осмог у девети круг Песници стижу на ивицу осмог круга, где се силази у бунар у коме се налази пакла около стоје гиганти. Над ивицом бунара види им се тело до 9. круг И ту појаса. Један од њих, АНТАЈ, спушта их на дно бунара. Гиганти су се као и ЛУЦИФЕР борили против Бога, па су осуђени да буду чувари најдубљег пакла. ГИГАНТИ и ЛУЦИФЕР су ПАЛИ АНЂЕЛИ.

Издајници родбине и отаџбине • Дно деветог круга је дебели лед паклене реке Кокит. Издајници родбине и отаџбине • Дно деветог круга је дебели лед паклене реке Кокит. • Цело дно деветог круга је подељено на четири појаса: • Каинов(Издајници родбине) • Антеноров(Издајници домовине) • Толомејев(издајници гостију) • Јудин(издајници добротвора) • Супротно ватреној љубави је хладно издајство и због тога су они кажњени у леду.

Издајници добротвора У 4. појасу су издајници добротвора. У сред леденог дна у дубини Издајници добротвора У 4. појасу су издајници добротвора. У сред леденог дна у дубини земље је Дис(Луцифер). Из леда се види Луциферов горњи део тела, а ноге се протежу у другој половини земље. Вергилије и Данте спуштају се низ Луциферову длаку и песници излазе, кроз пећину, у којој тече поток, на површину друге половине Земље.

 ЛУЦИФЕР(СОТОНА) Луцифер је у свему супротан Богу. Има 3 лица. Предње лице је ЛУЦИФЕР(СОТОНА) Луцифер је у свему супротан Богу. Има 3 лица. Предње лице је црвено јер је ту кажњен Јуда који је издао Христа. Друго лице је црно зато што је БРУТ убио Цезара из глупости. Треће лице беличасто-жуто што симболизује немоћну загриженост која је навела Касија на издају и убиство. Љутња, глупост и загриженост воде директно у Луциферова уста. Луцифер плаче јер ако зли анђео мучи

ИЗЛАЗАК ИЗ ПАКЛА • Вергилије води Дантеа до извора греха да сазна куда води ИЗЛАЗАК ИЗ ПАКЛА • Вергилије води Дантеа до извора греха да сазна куда води грешан живот , а тада му само зло помаже да се душа окрене добру и нађе пут спасењу.

КРСТИЋЕВ И СТАЈИЋЕВ ПАКАО!!! КРСТИЋЕВ И СТАЈИЋЕВ ПАКАО!!!

КАКО СТИЋИ ДО ПАКЛА*? 1. 2. 3. 4. Прво мораш доћи до средишта Делиблатске КАКО СТИЋИ ДО ПАКЛА*? 1. 2. 3. 4. Прво мораш доћи до средишта Делиблатске пешчаре. У шуми ћеш срести лисицу(фоxy ладy)-похлепа, мачку са бесниломохолост И напаљеног делфина-пожуда. Тамо ће те чекати омиљени цртани јунак. Он ће те одвести до Каира. Спустићете се до улаза у пакао-СТИћИ ћЕТЕ ДО КРУЖНИХ ВРАТА ГРЕХА. Стићи ћете до чекаонице где су смештени негласачи И зависници од слаткиша. Затим ћете прећи реку Нил и затим наступа пакао.

Подела горњег пакла Први круг: Лимбо(dance!!!)-место где су кажњени они који нису веровали да Подела горњег пакла Први круг: Лимбо(dance!!!)-место где су кажњени они који нису веровали да могу да пређу игрицу тако да они живе у вечној жалости зато што немају интернет и не могу да иду на фејс. Други круг: Круг капетана Алија и Каролин-смештени су они који су варали мужеве и жене па су сада приморани да гледају како то њима неко ради. Трећи круг: Дебели Американци-они који не излазе из Mc. Donalds-а и КKFC-а Четврти круг: Круг Кебе Крабе И Боже званог Пуб-они који нису давали паре поплављенима већ су се купали у новцу или играли рулет. Пети круг: круг Лигњослава И Патрика-они који по цео дан гунђају и уништавају располозење и couch potatoes.

Прелазак у доњи пакао Да би сте прешли у доњи пакао морате прећи реку Прелазак у доњи пакао Да би сте прешли у доњи пакао морате прећи реку ШАТ ел АРАБ и проћи кроз град МАXI Шести круг: YОLО-они који мисле да могу да живе само једном и да се никад неће вратити на земљу чак ни као паприка. Да би сте прошли даље морате прећи реку Ганг преко које ће вас превести Буда. Седми круг: 1. појас: NN лице кад ти дише за вратом-воња и осећас се јако лоше и желиш да му даш жваку али он не жели.

 Пре него што кренемо даље морамо прећи РУПУ НА ДУПУ Осми круг 1. Пре него што кренемо даље морамо прећи РУПУ НА ДУПУ Осми круг 1. Јаруга: Педофили, макрои и жиголои-они који те терају да имас СЕС У СЕНУ за паре и они који те наводе да имаш сес са њима 2. јаруга-”леп си”-они који ти лепо причају док им требаш 3. јаруга-папе које ти продају опраштајницу грехова 4. јаруга: Оче Гата-бабе које ти гледају у пасуљ и кажу да ћес да озениш лепу девојку а завршиш ко монах 5. јаруга: Политичари-они који кажу да ће Србија да изађе из кризе а баце је у још већу 6. јаруга: Дволичници- они те једном обожавају а други пут мрзе 7. јаруга: Мафија-они који ти обију дом док си на мору

Како стићи до деветог круга 1. 2. 3. Да бисте стигли до 9. круга Како стићи до деветог круга 1. 2. 3. Да бисте стигли до 9. круга потребно је проћи кроз БУНАР ГИГАНАТА Бунар гиганата мође се наћи само ако трагате за особом која има фобију од промаје и мођете је наћи тако што ћете питати сваку проклету душу где је куца NN лица у пећини Црепајнус. Да бисте прешли у девети круг потребно је да решите комплексну квадратну једначину и да израчунате силу Луциферовог гнева према Богу. Када то речите ухватићете се за конац од плавог мантила и спустићете се у појас Каина.

Девети круг пакла 1. 2. 3. Појас Каина-у овај појас сврставају се особе које Девети круг пакла 1. 2. 3. Појас Каина-у овај појас сврставају се особе које су на пример убиле своју рођену бабу за три дуката како би купили бунду. Једном речју они су издајници сродника, клептомани и љубитељи мртвих животиња које ће их “грејати”. Појас Антенора-то су они који су издали своју домовину И придружили се онима који су терорисали њихову земљу тако да у овај појас иду сви они које сте видели у серији “Друг Црни у НОБ-у”који су били на страни чика Хитлера. Појас Толомеја-ту су смештени они који су издали своје госте. Издаја гостију може бити различита: неки су

ЛУЦИФЕР Луцифер је ђаво напасник свих средњошколаца. Он је дволична особа. Прва особа је ЛУЦИФЕР Луцифер је ђаво напасник свих средњошколаца. Он је дволична особа. Прва особа је представник друштвених, а друга природних наука. Луцифер је познат по томе што носи наочаре, међутим не може да се одлучи да ли су му оне потребне за вид или су му само потребне да чува очи од сунца. Међутим, оно што им је заједничко је то што имају своје начине мучења. Они нису усаглашени, један тражи да табла буде перфектно обрисана док други баца лектире на плећа јадних ученика И тера нас да држимо митологију у малом прсту као што Атлас држи небо. читање лектира су Танталове муке и Сизифов посао.

КРАЈ После изласка из пакла-прве године настављамо даље ка чистилишту-другој, трећој И четвртој години КРАЈ После изласка из пакла-прве године настављамо даље ка чистилишту-другој, трећој И четвртој години и на крају долази рај-матура И одлазак на факултет, али пред одлазак на факултет потребно је још једном прећи и пакао и чистилиште. Пролазак кроз чистилиште и рај морате смислити сами зато што ми немамо лиценцу да наставимо даље као што ни немамо представу о чему се ради у чистилишту и рају.

Радили: Никола Крстић и Стефан Стајић Радили: Никола Крстић и Стефан Стајић