Скачать презентацию Особливості біології та наукове значення Степові місця особливо Скачать презентацию Особливості біології та наукове значення Степові місця особливо

червона книга.pptx

  • Количество слайдов: 11

Особливості біології та наукове значення: Степові місця, особливо ділянки псамофітною степи, деградовані пасовища, схили Особливості біології та наукове значення: Степові місця, особливо ділянки псамофітною степи, деградовані пасовища, схили ярів, крейдяні оголення. Веде сумерково-нічний спосіб життя. В якості житла використовує нори, купи хмизу і бур'яну. Для тимчасових притулків використовує ямки в землі, щілини серед каміння. Характерна сплячка, яка триває з кінця жовтня до середини березня. Парування у квітні, у виводку 3 -8 малюків. Статева зрілість після року життя. Морфологічні ознаки: На відміну від їжака белобрюхого, розміри менше: довжина тіла 13 -23 см, довжина задньої ступні не перевищує 4 см (29 -39 мм), так як ушніца не коротші 3 см (29 -48 мм) і, прикладена до щоці, досягає за око; голки на спині до 22 мм; хутро м'який і світлий, знизу білявий, з боків і на голові сіро-рудуватий.

Особливості біології та наукове значення: Зустрічається у всіх типах лісових насаджень. Веде сутінковий спосіб Особливості біології та наукове значення: Зустрічається у всіх типах лісових насаджень. Веде сутінковий спосіб життя. Гон з середини лютого, з перервами вагітності, до кінця липня. Буває від 2 до 4 виводків. Вагітність 48 -51 днів. На 8 -9 день після народження молоді можуть самостійно їсти. Харчується рослинною їжею: злаками, різною травою та лісовими ягодами. Взимку їсть пагони і кору дерев, сіно. Морфологічні ознаки: Тварина середнього розміру, за складом тіла нагадує кролика. Довжина тіла - 4474 см, вага - 2, 5 -5, 5 кг. Забарвлення влітку буро-сіра, взимку - чисто білий. Хвіст чисто сірий без чорного волосся, кінчики вух чорні цілий рік.

Особливістю біології та наукове значення: Активна з другої половини лютого-березня до кінця жовтня - Особливістю біології та наукове значення: Активна з другої половини лютого-березня до кінця жовтня - початку грудня. Ховається переважно в норах гризунів. Харчується навесні дрібними гризунами (в основному полівками) і ящірками, влітку і восени майже виключно прямокрилими. Парування - у квітні-травні. Яйцеживородні вигляд. Молодняк (131 чол. ) Народжується з середини липня до середини вересня. Отруйна, але загрози життю людини не представляє. Має велике наукове значення. Морфологічні ознаки: Змія невеликих розмірів: довжина тіла, як правило, менше 60 см; хвіст короткий, довжиною 4 -6 см у самок і 5 -8 см у самців. Луска з вираженим реберцем, навколо середини тулуба 21 ряд лусочок. Зверху тіло буро-сіре, з бурою або чорною зиґзаґоподібної смугою вздовж хребта. Черево строкате або майж

Особливості біології та наукове значення: Тримається прибережної смуги, хоча зустрічається і у відкритому морі, Особливості біології та наукове значення: Тримається прибережної смуги, хоча зустрічається і у відкритому морі, здійснює сезонні переміщення. Заходить в річки на значну відстань. Пірнає на глибину до 150 м. Тримається нечисленними косяками. При великій концентрації риби утворює скупчення до сотень особин. Харчується як пелагическими, так і придонними рибами, а також ракоподібними, молюсками. Статевої зрілості набуває в 5 -10 років. Злучається протягом теплого сезону. Вагітність триває близько року. Тривалість молочного годування від півроку до 2 років. Передбачається 2 -3 річний цикл розмноження. Населяє прибережні зони і мілководді, особливо у весняний та осінній періоди. . Морфологічні ознаки: Дельфін середнього розміру: довжиною 2, 2 -3 м, масою 150 -300 кг (в Чорному морі). Дзьоб чітко відмежований. Спинний плавець високий, стрункий, ззаду вирізаний у вигляді півмісяця. Грудні плавники широкі. Забарвлення тіла зверху темно-бура, знизу світла, малюнок на боках тіла часто зовсім не виражений. Зуби міцні, конічні

Особливості біології та наукове значення: Характеризується високою екологічною пластичністю. В умовах Полісся переважно вибирає Особливості біології та наукове значення: Характеризується високою екологічною пластичністю. В умовах Полісся переважно вибирає для проживання відкриті степові і лугові ділянки, заплави річок, узлісся. Коні харчуються трав'янистою рослинністю, також листям дерев, чагарників і водно-болотною рослинністю. Ведуть груповий спосіб життя зі складною соціальною структурою. Є репродуктивні і одностатеві групи. Фізіологічна статева зрілість настає на 2 роки, повний репертуар статевого та соціальної поведінки розвивається пізніше. У посліді один лоша. Має значення для підтримки біорізноманіття трав'янистих екосистем, створення структурованих ландшафтів, підвищення мозаїчності відкритих місць проживання і лісів. МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ: ДОВЖИНА ТІЛА - 200 -250 СМ, ВИСОТА В ХОЛЦІ - 124 -153 СМ, ВАГА - 230 -350 КГ. ПІЩАНОГО КОЛЬОРУ ЗІ СМУГОЮ УЗДОВЖ СПИНИ, КІНЦІВКИ ТЕМНІ, ГРИВА КОРОТКА, СТОЯЧА, ВЕРХНЯ ПОЛОВИНА ХВОСТА ПОКРИТА КОРОТКИМ ВОЛОССЯМ, НА КІНЦІ КИСТЬ.

Особливості біології та наукове значення: Тварина активно в сутінках і вночі. Живе в норі, Особливості біології та наукове значення: Тварина активно в сутінках і вночі. Живе в норі, яка веде до гніздовий камері. Перед нею звірок щодня створює земляну пробку, яка захищає його від нападу ласки, полозів і змій. У сплячку залягає у жовтні-листопаді, а пробуджується в березні-квітні. Харчується цибулинами лілійних, листям полину, злаків, їх насінням, іноді - комахами. Викопує насіння баштанних культур і псує їх сходи. Самка навесні й на початку літа народжує 2 -8 малят. Значну небезпеку для гризуна становлять тхори, сови і чайки. МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ: НЕТИПОВИЙ ГРИЗУН З ВЕЛИКИМИ ОЧИМА І ВУХАМИ, ДОВГИМИ ЗАДНІМИ КІНЦІВКАМИ І ХВОСТОМ, МАЄ ШИРОКУ КИСТЬ. ДОВЖИНА ТІЛА - ДО 26 СМ, МАСА - ДО 400 Г.

Особливості біології та наукове значення: Активний з початку квітня до кінця вересня - першої Особливості біології та наукове значення: Активний з початку квітня до кінця вересня - першої половини жовтня. Ховається в норах гризунів, щілинах під каменями, серед коріння, в тріщинах грунту. Досить спритна змія, добре лазить по вертикальних опор, охоче плаває. Харчується гризунами, пташенятами і яйцями птахів, плазунів, рідше земноводними, дрібною рибою і комахами. Парування відбувається в кінці квітня-травні. В кінці червня-липні самка відкладає 10 -15 яєць (за спостереженнями за межами України - 5 -24). Неотруйний. Морфологічні ознаки: Змія середніх розмірів: в Україні довжина тулуба не перевищує 97 см, довжина хвоста - 19, 5 см. Луска з реберцем, навколо середини тулуба зазвичай 23 або 25 рядів лусочок, рідше 21 або 27. Верхня сторона тіла з чотирма нечітко вираженими бурими смугами з темними дрібними плямами. Нижня сторона тіла сірувато-жовтувата або сіруваторожева з дрібними сірими або майже чорними плямами. На голові характерний темний візерунок.

Особливістю біології та наукове значення: Харчується ховрашками, хом'яками, мишами, норицями, тушканчики, в деяких місцях Особливістю біології та наукове значення: Харчується ховрашками, хом'яками, мишами, норицями, тушканчики, в деяких місцях - бабаками і щурами. Любить ягоди винограду, шовковиці, терну, пасльону, шипшини, різні фрукти; їсть жуків, коників, ящірок, змій, рибу, раків, амфібій, диких птахів та падло, робить запаси їжі. Живе переважно в норах своїх жертв. Може перекочовувати, долаючи за ніч 3 -18 км. Статева зрілість у 8 місяців, парування: березень-травень, вагітність триває 37 -38 днів, а кількість дітей у плодом становить 7 -9 (1 -12). Виводкова нора має кілька виходів і камери для зберігання корму. У ній цуценята живуть в 2 -2, 5 місяців. Місця перебування: степи, перелоги, пасовища, рідше орні землі, луки, лісові галявини МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ: ДОВЖИНА ТІЛА САМЦІВ - 29, 6 -77, САМОК - 26, 151, 5 СМ, МАСА, ВІДПОВІДНО: 0, 48 -1, 53 І 0, 35 -0, 76 КГ. МАЄ ВИСОКУ ПУХНАСТЕ ХУТРО, ЯКЕ ВЛІТКУ НАБУВАЄ РУДУВАТО-ЖОВТОГО, А ВЗИМКУ БЕЛЕСО-ВОХРЯНОГО ЗАБАРВЛЕННЯ, НА МОРДІ, КОЛО НОСА І ОЧЕЙ ЧОРНО-БУРА МАСКА.

Особливістю біології та наукове значення: Активна з другої половини березня - на початку травня Особливістю біології та наукове значення: Активна з другої половини березня - на початку травня до кінця вересня - середини жовтня. Ховається під кам'яними брилами, в тріщинах лісових обривів і скель, пустотах, під корінням, стовбурами дерев або фундаментами будівель, у норах гризунів і ящірок, купах хмизу. Харчується в основному ящірками, рідше зміями, гризунами, землерийки, пташенятами горобиних птахів. Парування відбувається в кінці квітня - травні. Яйцеживородні вигляд. У липні - початку жовтня самка відкладає 2 -17 яєць, з яких відразу ж вилуплюються молоді змії. Для людини не отруйна. Має наукове значення. МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ: ЗМІЯ НЕВЕЛИКИХ РОЗМІРІВ: ДОВЖИНА ТІЛА НЕ ПЕРЕВИЩУЄ 75 СМ, ХВІСТ У 3, 2 -6, 6 РАЗИ КОРОТШЕ ЗА ТУЛУБ. ЛУСКА ГЛАДКА, НАВКОЛО СЕРЕДИНИ ТУЛУБА 19 РЯДІВ ЛУСОЧОК. ВЕРХНЯ СТОРОНА ТІЛА БУРИХ ВІДТІНКІВ, ІНОДІ СІРА; ВЗДОВЖ ТІЛА ПРОХОДЯТЬ 4 ТЕМНІ СМУГИ З ДРІБНИМИ ТЕМНО-БУРИМИ ПЛЯМАМИ. НИЖНЯ ПОВЕРХНЯ ТІЛА РОЖЕВА, ЦЕГЛЯНО-ЧЕРВОНА, СІРА АБО МАЙЖЕ ЧОРНА. НА ГОЛОВІ І ШИЇ ХАРАКТЕРНИЙ ТЕМНИЙ ВІЗЕРУНОК.

До Побачення До Побачення