Скачать презентацию ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat Az Скачать презентацию ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat Az

2a42687fc1a44810bdb29aace2e232b8.ppt

  • Количество слайдов: 31

ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat

Az építészet azon irányzata, amelynek programjában az szerepel, hogy az épület Az építészet azon irányzata, amelynek programjában az szerepel, hogy az épület "természetesen nőjön ki abból a helyből, ahová tervezték", alkosson azzal harmonikus, szerves egységet mind a felhasznált anyagok, mind az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából. Ezért mondják, hogy az organikus építészet inkább filozófia, aminek megnyilvánulásai annak épületei.

Frank Lloyd Wright (frenk lojd rájt): Richland Centerben, Winconsin államban született és erős unitárius Frank Lloyd Wright (frenk lojd rájt): Richland Centerben, Winconsin államban született és erős unitárius és transzcendentális elvek szerint nevelkedett. Wright iskolai neveltetését 1885 -ben kezdte a University of Wisconsin School for Engineering-ben. Két évig esti tanfolyamra járt, közben Allen Conovernél, egy helyi építész és kultúrmérnök professzornál inaskodott. 1887 -ben diploma nélkül otthagyta az egyetemet, és Chicagóba költözött, ahol Joseph Lyman Silsbee építész cégébe lépett be. Wright l 955 -ben képzőművészeti díszdoktori címet kapott az egyetemtől. Egy éven belül otthagyta Silsbee-t, hogy az Adler és Sullivan céghez menjen. 1890 -től ő kapta meg a cég összes lakóépületének tervezési feladatát. 1893 -ban önállósította magát, saját irodát nyit chicagói külvárosában, az Illinois állambeli Oak Parkban. 1901 -ig körülbelül ötven munkát fejezett be. Wright 1959. április 9 -én halt meg, fantasztikus számú jelentős munkát tervezett.

Frank Lloyd Wright: Vízesésház, 1936. Bear Run(beörán), Pennsylvania Wright munkamódszerének egyik fő vonása, hogy Frank Lloyd Wright: Vízesésház, 1936. Bear Run(beörán), Pennsylvania Wright munkamódszerének egyik fő vonása, hogy mindig belülről, a funkcióból indulva fejleszti ki az épületet s az így adódó organikus formát illeszti be harmonikusan a környezetbe.

Szabad természeti környezetben, egy sziklapadra, kis vízesés fölé épített nyaraló. Az anyaga terméskő és Szabad természeti környezetben, egy sziklapadra, kis vízesés fölé épített nyaraló. Az anyaga terméskő és vasbeton. Egymáshoz derékszögben igazodó, terméskő falpillérek hordanak tágas teraszokban folytatódó vasbeton födémlemezeket. A falak - anélkül, hogy közrezárnák - rendezik a teret. A természeti tér szinte átáramlik az épületen. A kőfalak szinte a sziklából nőnek ki, az előrenyúló teraszok az épületet hordó sziklapad formáját ismétlik.

A Vízesés-ház úgy simul be a környezetbe, mintha a természet szerves része lenne. A Vízesés-ház úgy simul be a környezetbe, mintha a természet szerves része lenne.

Friedrich Hundertwasser Osztrák festő, grafikus. A bécsi szecesszió, valamint a háború utáni az informel Friedrich Hundertwasser Osztrák festő, grafikus. A bécsi szecesszió, valamint a háború utáni az informel és az expresszionizmus elemeiből dolgozta ki az ötvenes években az absztrakció és a figurativitás határán mozgó stílusát, 1955 -ben a transzautomatizmus elméletét. Magyarországon 1978 -ban volt kiállítása a Műcsarnokban, ahol természetbarát épületterveit és berendezéseit is bemutatta.

(Friedrich) Hundertwasser: Bécsi lakóház (Löwengassei), 1980 -1982. Bécs Dekoratív formavilága népszerű és vitatott. Sok (Friedrich) Hundertwasser: Bécsi lakóház (Löwengassei), 1980 -1982. Bécs Dekoratív formavilága népszerű és vitatott. Sok féle struktúra, textúra és faktúra alkalmazásával találkozunk az általa tervezett épületeken.

http: //www. hazimano. com/2013_04_01_archive. html http: //www. hazimano. com/2013_04_01_archive. html

A passzívház Richard Hawkes, tervező Londontól alig egyórányi található az Egyesült Királyság elsők között A passzívház Richard Hawkes, tervező Londontól alig egyórányi található az Egyesült Királyság elsők között minősített passzívháza, a Crossway House. Ha nem passzívház lenne, akkor is érdemes lenne megmutatni, de így még inkább! A házat a Marden természetvédelmi terület övezi. A tervező egyedi, környezetbe illő épületet álmodott meg. Célja a napenergia maximális kiaknázása az áram-, a hőigény és a melegvíz-előállítás biztosításához. A kétszintes, 4 hálószobás, 285 négyzetméteres passzívház boltíves zöldtetején pipacsok tarkállanak nyaranta.

PASSZÍVHÁZ ELŐNYEI Kellemes hőérzet Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben Extra kevés fűtési költség PASSZÍVHÁZ ELŐNYEI Kellemes hőérzet Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben Extra kevés fűtési költség Környezetvédelem http: //www. passzivhaz-tervezes. hu

A passzívházat azért nevezzük passzív háznak, mert szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A A passzívházat azért nevezzük passzív háznak, mert szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A passzívháznál a hőveszteségeket minimalizáljuk és a belső emberek, világítás, háztartási berendezések hőleadásából származó – hőnyereséget maximalizáljuk. A passzívház elve: zárjuk le jól a házat a külső hatások ellen, jó épületszerkezetekkel, kitűnő nyílászárókkal. Amennyire lehet, használjuk ki a szoláris energiát, és alakítsunk ki olyan szellőző rendszert, amelynél hőcserélőn keresztül adódik át az elvezetett használt levegő hőmennyisége a bevezetett friss levegőnek. A passzívházban a kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A passzívház elv egyszerűnek tűnik, de gondos tervezést és a részletekre való odafigyelést igényel.

A 20 méter széles, 8, 5 méter magas boltíves tető 26 ezer porózus agyagcserép A 20 méter széles, 8, 5 méter magas boltíves tető 26 ezer porózus agyagcserép felhasználásával készült; a zöldtetőn fémhálóval rögzített agyag- és kavicsréteg nyugszik; csapadékot hasznosító öntöző-rendszerrel biztosítják a növényzet számára a megfelelő táptalajt.

A tető nem öncélú dizájnelem mivel hozzájárul a belső hőmérséklet és a páratartalom stabilitásához, A tető nem öncélú dizájnelem mivel hozzájárul a belső hőmérséklet és a páratartalom stabilitásához, a lekerekített felület az energia-megtakarítást szolgálja. Déli tájolással, hővisszanyerős szellőztetéssel, tripla üvegezésű ablakokkal, 30 centis hőszigeteléssel minimalizálták a ház fűtési energiaigényét. A melegvíz-előállítás ingyenes, ezt a napenergiát hasznosító rendszerrel oldották meg.

Makovecz Imre Teljesen egyéni kompozíciójú épületeivel vált híressé, az organikus építészeti stílus megteremtője. Építészként Makovecz Imre Teljesen egyéni kompozíciójú épületeivel vált híressé, az organikus építészeti stílus megteremtője. Építészként fő műve az 1992 -es sevillai világkiállítás magyar pavilonja.

Legjelentősebb alkotásai között tartják számon: Sárospatakon A Művelődési Házát (1983) és az Árpád Gimnáziumot Legjelentősebb alkotásai között tartják számon: Sárospatakon A Művelődési Házát (1983) és az Árpád Gimnáziumot (1992); a paksi római katolikus (1987) és a siófoki evangélikus templomot (1989); a zalaszentlászlói (1983), a jászkiséri (1984), a jászapáti (1986) és a kakasdi faluházat (1983) ; a makói Hagymaház (1996 -2000) és a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemet (1994 -95).

Sárospataki gimnázium Sárospataki gimnázium

PAKS PAKS

SIÓFOK SIÓFOK

Piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem Piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem

MAKÓ MAKÓ

Kakasd Kakasd

Jászkisér Jászapáti Jászkisér Jászapáti

Zalaszentlászló Zalaszentlászló

Makovecz Imre: A Művelődés Háza, 1976 -1982 Sárospatak Fából készült bordázat Főbejárat Makovecz Imre: A Művelődés Háza, 1976 -1982 Sárospatak Fából készült bordázat Főbejárat

Az épülettel szemben a Lechner Jenő által tervezett tanítóképző U-alakú épülete áll. A művelődési Az épülettel szemben a Lechner Jenő által tervezett tanítóképző U-alakú épülete áll. A művelődési ház szintén U-alakú, a két épület tengelye egybeesik.

A fejrész a nagytermekkel, üres, de gerezdekre tagolt kupolaszerű részekre bontva általános tartózkodásra szolgál. A fejrész a nagytermekkel, üres, de gerezdekre tagolt kupolaszerű részekre bontva általános tartózkodásra szolgál. Az alsó szárak az apróbb helyiségeket és alárendelt funkciókat foglalják magukba. Az alaprajz sémája:

A SEVILLAI VILÁGKIÁLLÍTÁS MAGYAR PAVILONJA A SEVILLAI VILÁGKIÁLLÍTÁS MAGYAR PAVILONJA

A SEVILLAI VILÁGKIÁLLÍTÁS MAGYAR PAVILONJÁNAK BELSEJE A SEVILLAI VILÁGKIÁLLÍTÁS MAGYAR PAVILONJÁNAK BELSEJE

http: //eletszepitok. hu/category/okologikus-epiteszet/page/5/ http: //eletszepitok. hu/category/okologikus-epiteszet/page/5/