Скачать презентацию о ни н а н р е и Скачать презентацию о ни н а н р е и

61054486ec616a52e0d898458c5a1508.ppt

  • Количество слайдов: 44

о ни н а н р е и Г ц и и зм ф о ни н а н р е и Г ц и и зм ф и и н д а о г ) м ор О М (Г

Определение за Генно модифицирани организми (ГМО) Определение за Генно модифицирани организми (ГМО)

Генетично модифицираните организми (ГМО) могат да се определят като организми , в които генетичният Генетично модифицираните организми (ГМО) могат да се определят като организми , в които генетичният материал (ДНК) е бил изменен по начин, който не се среща свободно в природата и не може да се получи чрез размножаване или естествено кръстосване. Тази технология се нарича "биотехнология" или "генно инженерство". Тя позволява отделни, предварително избрани гени да бъдат пренесени от един организъм в друг, при което двата организма могат и да не бъдат от един и същ животински или растителен вид.

Генно инженерство В течение на хиляди години хората бавно променяли животните и растенията чрез Генно инженерство В течение на хиляди години хората бавно променяли животните и растенията чрез селективно размножаване , за да получат домашни любимци , селскостопански животни и култури. Но днес учените могат да променят отличителните белези на организмите много по-бързо , като променят гените им чрез един процес , наречен генно инженерство. Целта им е създаване на генетично модифицирани организми (ГМО), които дават подобрена храна или благоприятстват човешкото здраве. Не всеки е съгласен обаче , че това е правилно.

Генното инженерство внася изменения в ДНК на организма. Обикновено това се извършва чрез въвеждане Генното инженерство внася изменения в ДНК на организма. Обикновено това се извършва чрез въвеждане на нов ген от друг организъм от съвсем различен биологичен вид. в обичайния случаи такова нещо не е възможно , защото различните видове не могат да се размножават помежду си. Но генното инженерство го позволява. Как? Първо учените намират организъм с „полезен” ген , който дава желания белег. След това изрязват гена с химични „ножици”. Накрая внасят гена в ДНК на друг организъм. Те или го вмъкват в клетката на организма с помощта на носител вирус или бактерия или да го изстрелват вътре със специална „пушка” инжектор.

Един от най-ефектните примери за трансгенен бозайник е т. нар. Един от най-ефектните примери за трансгенен бозайник е т. нар. "зелена мишка". Тя е получена, като в миши зародиши е вкаран генът за т. нар. зелен флуоресцентен белтък от медузата Aequorea victoria. Понеже е снабден с актинов промотор и цитомегаловирусен енхансер, генът се експресира в почти всички тъкани. Както се вижда на долната снимка, новородените трансгенни мишлета при подходяща светлина флуоресцират в зелено. Когато попораснат, добиват по-обикновен вид, защото козината не флуоресцира. Независимо от възрастта си зелените мишки са идеални за опити с присаждане и съвместно култивиране на клетки, защото техните клетки, където и да попаднат, могат да бъдат разпознати. Aequorea victoria

Aequorea victoria Aequorea victoria

Зелен флуоресцентен белтък от медузата Aequorea victoria е въвеждан и в гените на заек Зелен флуоресцентен белтък от медузата Aequorea victoria е въвеждан и в гените на заек и рибки.

Много зеленчуци са Генно модифицирани Много зеленчуци са Генно модифицирани

Тези домати са съхранявани при едни и същи условия. Два са мухлясали. Останалите три Тези домати са съхранявани при едни и същи условия. Два са мухлясали. Останалите три нямат мухъл , понеже в родителското им растение е привнесен ген за резистентност срещу мухъл.

Представете си, че вземете ген от арктична риба , кодиращ протеин за устойчивост срещу Представете си, че вземете ген от арктична риба , кодиращ протеин за устойчивост срещу измръзване , който предпазва кръвта и от измръзване, и го въведете в ягода, за да я направите устойчива срещу замръзване.

Генетично модифицирана сьомга може да расте два пъти по бързо от „нормалната „ сьомга. Генетично модифицирана сьомга може да расте два пъти по бързо от „нормалната „ сьомга. ГМ риба би могла да осигури достатъчен източник на протеини , особено за хората със непълноценно хранене.

Въвежда се също човешки ген в бактерия , за да може тя да произвежда Въвежда се също човешки ген в бактерия , за да може тя да произвежда инсулин за лечение на страдащите от диабетболест , която се предизвиква от липса на инсулинхормон, който организмът в нормално състояние произвежда, за да контролира нивата на глюкозата (кръвната захар). Тези ГМ организми съществуват и още много други са планирани. Сред тях са ГМ банани, от които се прави ваксина срещу холера, и ГМ растения , от които се правят пластмаси. Много от съвременните ГМ организми са култури за храна

ен т а и л л з е и т а ди ц е ен т а и л л з е и т а ди ц е и р ев з в р е а б Ц з и р о

Да разгледаме две ГМ селскостопански култури. Царевицата е атакувана от гъсеницата на царевичния стъблен Да разгледаме две ГМ селскостопански култури. Царевицата е атакувана от гъсеницата на царевичния стъблен пробивач / конопен червей /. Учените откриха, че бактерията Bacilllus thuringientis (Bt) отделя отрови, които убиват вредители като този. И те взеха гени, които кодират производството на такава отрова, внесоха ги в царевицата и се получи Bt царевица със съответен вграден инсектицид. Вследствие на това няма нужда от пръскане на растенията със скъпи и замърсяващи околната среда пестициди.

Оризът е основна храна за милиарди хора, но му липсва жизненоважният витамин А. Учените Оризът е основна храна за милиарди хора, но му липсва жизненоважният витамин А. Учените взеха ген от карамфил, който кодира производството на бета каротин – вещество, което в човешкия организъм се превръща във витамин A, и го вградиха в оризовите растения. В резултат се получи златен ориз, който съдържа бета каротин и чрез него се осигурява витамин А.

Селскостопански работник на о-в Ява, Индонезия , отглежда ориз в напоено оризище. Оризът е Селскостопански работник на о-в Ява, Индонезия , отглежда ориз в напоено оризище. Оризът е основна храна за половината човечество, включително най-бедните хора на планетата , които разчитат на тази жизненоважна храна , за да преживеят. Оризът е толкова важна храна , че вече са изградени много ГМ форми. На снимката д-р Гурдеф Куш държи оризови класове, които са генетично модифицирани , за да станат по-хранителни.

Веднъж генно модифицирани организми внедрени в околната среда или получени от взаимодействие с не Веднъж генно модифицирани организми внедрени в околната среда или получени от взаимодействие с не -модифицирани организми, не могат да бъдат извадени обратно. Генното замърсяване за разлика от ядреното или химическото е необратимо.

Главният аргумент, изтъкван от защитниците на ГМО е, че употребата им е решение на Главният аргумент, изтъкван от защитниците на ГМО е, че употребата им е решение на проблема с гладуващите хора в световен мащаб. Фактите обаче показват, че «гладуващите» страни отказват оказаните им помощи с ГМХ. Индия, Еквадор, Боливия, Уганда, Гватемала и др. Не приемат безрезервно, отказват и дори унищожават хранителни помощи, съдържащи ГМО. Едва ли има по-показателен пример за това, колко лъжливо е твърдението , че «ГМО ще решат проблема с глада» от факта, че в Аржентина , която е втория производител на ГМО в света след САЩ, милиони хора заспиват гладни. В началото на 90 -те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици. Учени разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че то не доказва че ГМ продуктите са напълно безопасни. Някои от учените предупреждават, че ГМ храни като цяло могат да доведат до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво.

Генетично модифицирани семена могат да бъдат лесно пренасяни от насекоми, птици, вятър до съседни Генетично модифицирани семена могат да бъдат лесно пренасяни от насекоми, птици, вятър до съседни места и по-далече. Опрашване на немодифицирани растения с полен от трансгенни може да доведе до генното им замърсяване. Освен това, приятно изглеждащ генетично манипулиран домат може да бъде няколко седмици стар, безвкусен и с пълна липса на хранителна стойност.

Д-р Ървин Чаргaф (Erwin Chargoff), известен биохимик и често наричан “баща на молекулярната биология”, Д-р Ървин Чаргaф (Erwin Chargoff), известен биохимик и често наричан “баща на молекулярната биология”, предупреждава, че технологията на генното инженерство (ГИ) представлява по-голяма заплаха пред света отколкото ядрената. Той пише в автобиографията си за ГИ: “Струва ми се, че науката прекрачи граница, която трябваше да остане непреминавана. . . Не можете да унищожите една новосъздадена форма на живот. . . Тя ще ви надживее – и вас, и децата ви, и внуците ви. Една необратима атака върху биосферата е нещо, което предишните поколения не можеха и да си представят, и за което много би ми се искало да не нося вина. ”

Проф. Ричард Лейси (Richard Lacey), микробиолог и лекар, една от известните фигури в науката Проф. Ричард Лейси (Richard Lacey), микробиолог и лекар, една от известните фигури в науката за храненето, още през 1995 г. се изказва остро срещу въвеждането на генно изменените храни (ГИХ) поради “буквално неограничените рискове за здравето, които крият”. “Всъщност, почти невъзможно е да се измисли опитна постановка, чрез която да се оценят ефектите върху здравето от попадналите в хранителната верига ГИХ, нито пък има каквато и да е обоснована причина от хранителен или обществен характер за тяхното въвеждане. ”

Професорът по генетика от САЩ Джо Каминс: “Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури Професорът по генетика от САЩ Джо Каминс: “Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени; генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси. . . Изменените вируси биха могли да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните. ”

Закон за генетично модифицирани организми Предмет на обществено регулиране üРаботата с ГМО в контролирани Закон за генетично модифицирани организми Предмет на обществено регулиране üРаботата с ГМО в контролирани условия üОсвобождаването на ГМО в околната среда üПускането на пазара на ГМО или комбинация от тях като продукти или съставка на продукти

- Пренасянето на ГМО - Вноса, износа и транзита на ГМО и ГМ продукти - Пренасянето на ГМО - Вноса, износа и транзита на ГМО и ГМ продукти - Контрола върху изброените дейности

Целта на закона е защита на човешкото здраве и околната среда при осъществяване на Целта на закона е защита на човешкото здраве и околната среда при осъществяване на дейностите при спазване на принципа на справедливостта, което означава приоритетна защита на човешкото здраве и околната среда при наличието на опасност от потенциални неблагоприятни въздействия, независимо от съществуващите икономически интереси и липсата на достатъчно научни данни

ГМО, получени чрез техники и методи на генетична модификация üРекомбинантна ДНК технология üМикроинжектиране, макроинжектиране ГМО, получени чрез техники и методи на генетична модификация üРекомбинантна ДНК технология üМикроинжектиране, макроинжектиране и микроинкапсулиране üКлетъчно сливане или хибридизационни техники

Извън обхвата на закона: ü Организми и микроорганизими, получени чрез методи на генетична модификация, Извън обхвата на закона: ü Организми и микроорганизими, получени чрез методи на генетична модификация, при които не се използва рекомбинантна ДНК технология ü Пускане на пазара на ГМ храни, хранителни съставки, лекарства за хуманната медицина и ветеринарномедицински продукти, които се състоят или съдържат ГМО или комбинация от ГМО – Закон за храните, Закона за лекарствата и аптеките и Закон за ветеринарномедицинскат дейност