Скачать презентацию КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ I Киберпрестъпления Скачать презентацию КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ I Киберпрестъпления

873b9d50bcb0170ca314acca44ffc870.ppt

  • Количество слайдов: 18

КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ

I. Киберпрестъпления. Киберпрестъпление – това са пресъпления, за извършването на които се използва електронни I. Киберпрестъпления. Киберпрестъпление – това са пресъпления, за извършването на които се използва електронни комуникационни мрежи и информационни системи или престъпления срещу такива. Области на криминологията, които се занимават с компютърните престъпления и компютърната престъпност са компютърната криминология и киберкриминологията. Компютърът може да е използван в извършваето на престъпление или да е цел на престъплението.

Заредете и разгледайте официалният сайт за борба с компютърните престъпления : Заредете и разгледайте официалният сайт за борба с компютърните престъпления :

1. Видове киберпрестъпления 1. 1. ФИШИНГ: Това е широко използван похват от компютърни престъпници 1. Видове киберпрестъпления 1. 1. ФИШИНГ: Това е широко използван похват от компютърни престъпници за получаване на важна информация. Те просто създават съобщение или интернет сайт, които "претендират", че са добронамерени, като Ви приканват да въведете важна лична информация. Явлението се нарича „фишинг” („phishing” – “зарибяване”, произлиза от fishing - риболов), защото електронните съобщения, които се разпращат, са като „въдици”. Измамниците се надяват някои от получателите да се „хванат” поради своята неопитност и неосведоменост, като им отговорят. При фишинга измамници разпращат електронна поща, която претендира, че идва от почтена компания, и се опитва да убеди получателя да даде важна лична или финансова информация. Електронното съобщение обикновено моли да я изпратите в отговор или да я въведете на уебсайт, към който има връзка. Тези данни, например потребителски имена, пароли и номера на кредитни карти, после се използват от измамниците, за да се получат пари или услуги от името на пострадалия.

A) A)

Б) Съвети за избягване на фишинг имейли: 1. 2. 3. 4. Отнасяйте се с Б) Съвети за избягване на фишинг имейли: 1. 2. 3. 4. Отнасяйте се с подозрение към всяко имейл съобщение, което иска спешно лични финансови данни. Не използвайте линковете към други страници в имейли или чат съобщения ако подозирате, че съобщението може да не е автентично (т. е. достоверно). Избягвайте да попълвате формуляри в имейл съобщения, които искат Вашите лични финансови данни. Винаги проверявайте дали използвате уеб сайт със сигурна връзка, когато изпращате данни за кредитна карта или друга важна информация през Вашия Интернет браузър.

Съвети за избягване на фишинг имейли: 5. Редовно проверявайте онлайн сметките си. 6. Редовно Съвети за избягване на фишинг имейли: 5. Редовно проверявайте онлайн сметките си. 6. Редовно проверявайте банковите, кредитните и дебитните си извлечения, за да проверите дали всички парични преводи са легитимни. 7. Докладвайте за фишинг и други измамни имейли в сайта Cybercrime или на адрес: [email protected] org (антифишинг организация).

В) Съвети при кражба на лични данни: Кражба на самоличност се извършва, когато някой В) Съвети при кражба на лични данни: Кражба на самоличност се извършва, когато някой използва личните Ви данни като име и фамилия, ЕГН, осигуровки, номера на кредитни/дебитни карти или друга идентифицираща Ви информация без Вашето знание и съгласие, за да извърши измама или други престъпления. Ако такава информация е попаднала в измамник, Вие трябва да: 1. Съобщите за кражбата на органите на МВР, както и на компании, издали тази информация- банки и т. н. ; 2. Поискайте от банката/банките Ви да блокират сметките и картите Ви и да се свържат с Вас ако има активност по тях, като: – Ако са открити сметки на Вашето име ги закрийте; – Ако кредитната/дебитната Ви карта е открадната поискайте да се издаде нова такава, с нов номер на сметката и нов PIN номер; 3. Свържете се с органите на МВР за да подадете жалба; 4. Свържете се с всички други институции/организации, които работят с личните Ви данни или са Ви ги издали; 5. Записвайте имената и телефоните на всички, с които разговаряте за случая. Добре е да потвърждавате телефонните обаждания с писма. Пазете копия на цялата кореспонденция.

1. 2. Измама 419 тук 1. 2. Измама 419 тук

II. Кибертормоз. II. Кибертормоз.

Кога да споделя и потърся помощ: Кога да споделя и потърся помощ:

Къде да подам сигнал: www. web 112. net www. blob. bg Къде да подам сигнал: www. web 112. net www. blob. bg

Къде да подам сигнал: www. safenet. bg www. cybercrime. bg Къде да подам сигнал: www. safenet. bg www. cybercrime. bg

Къде да подам сигнал: 116 111 Къде да подам сигнал: 116 111