Скачать презентацию Интернет е прекрасно място предоставящо неограничени възможности за Скачать презентацию Интернет е прекрасно място предоставящо неограничени възможности за

42d00be2c9bf3ad86a2370d90e2af714.ppt

  • Количество слайдов: 21

Интернет е прекрасно място, предоставящо неограничени възможности за информация и развлечение. За съжаление анонимността Интернет е прекрасно място, предоставящо неограничени възможности за информация и развлечение. За съжаление анонимността и липсата на цензура може да бъдат много опасни.

Децата и младежите в училищна възраст прекарват все повече време он-лайн - над 30 Децата и младежите в училищна възраст прекарват все повече време он-лайн - над 30 часа седмично, от които над 1 час в порно сайтове, над 3 часа в сайтове за запознанства и социални мрежи. Опасността от сексуални посегателства върху тях е голяма.

В социалната мрежа Facebook има регистрирани над 100 000 педофили. През февруари 2009 My. В социалната мрежа Facebook има регистрирани над 100 000 педофили. През февруари 2009 My. Space забрани достъпа до своя сайт на 90 000 сексуални насилници.

◄ 87% от децата използват Интернет в къщи, 75% са склонни да дадат лична ◄ 87% от децата използват Интернет в къщи, 75% са склонни да дадат лична информация ◄ 45% от децата и младежите в училищна възраст имат профили в социалните мрежи

◄ 44% от децата и младежите в училищна възраст смятат, че намесата на родителите ◄ 44% от децата и младежите в училищна възраст смятат, че намесата на родителите им ограничава поведението им онлайн

◄ 12% от влизащите в мрежата са попадали на някой, който настойчиво и против ◄ 12% от влизащите в мрежата са попадали на някой, който настойчиво и против волята им се опитва да контактува с тях ◄ Но в голям брой от случаите родителите не знаят за тях.

Трябва да се има предвид, че за децата и младите хора, Интернет представлява предимно Трябва да се има предвид, че за децата и младите хора, Интернет представлява предимно социална среда, в която могат да срещнат не само приятели, но и непознати. Когато са в мрежата, може да бъдат наранени, измамени и малтретирани.

По проект, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програмата По проект, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програмата "Безопасен Интернет“, през 2005 година бе създадена Горещата линия за безопасен Интернет. http: //web 112. net адрес: [email protected] bg или да се обадите на телефон в София 973 3000 вътрешен 411 или 141.

Ето някои практични съвети. . Ето някои практични съвети. .

ПРАВИЛО -1 - Избирай сигурни и прилични места в мрежата за запознанства и забавление. ПРАВИЛО -1 - Избирай сигурни и прилични места в мрежата за запознанства и забавление. Някои сайтове могат да поднесат доста неприятни изненади.

ПРАВИЛО -2 - Избери невъзможен за разкриване на истинската ти самоличност и пола ти ПРАВИЛО -2 - Избери невъзможен за разкриване на истинската ти самоличност и пола ти псевдоним /никнейм/, за да не станеш обект на нежелано внимание.

ПРАВИЛО -3 Никога не давай лична информация в началото, а когато си готов да ПРАВИЛО -3 Никога не давай лична информация в началото, а когато си готов да кажеш на някого истинското си име – нека това бъде само малкото ти име и държавата. По отношение на адреса не давай никакви подробности – нали не каниш никого на вечеря?

ПРАВИЛО -4 - Може да ти се струва, че вече добре познаваш своя нов ПРАВИЛО -4 - Може да ти се струва, че вече добре познаваш своя нов интернетприятел, но не бързай да се срещаш с него офлайн, нито пък позволявай той да те кара да правиш това.

Никога не забравяй, че онлайн хората не казват точно годините си, теглото си и Никога не забравяй, че онлайн хората не казват точно годините си, теглото си и т. н.

ПРАВИЛО -6 Не се доверявай и на снимки. Те може да са стари, или ПРАВИЛО -6 Не се доверявай и на снимки. Те може да са стари, или да са на съвсем други хора.

ПРАВИЛО -7 - Когато си готов да направиш крачка напред в отношенията, започни с ПРАВИЛО -7 - Когато си готов да направиш крачка напред в отношенията, започни с телефонно обаждане, но или скрий своя телефонен номер, или използвай обществен телефон.

ПРАВИЛО -8 - Когато отиваш да се срещнеш с онлайн-познат – нека да е ПРАВИЛО -8 - Когато отиваш да се срещнеш с онлайн-познат – нека да е през деня, бъди с приятел, нека да е на много оживено обществено място и непременно кажи на близък човек къде отиваш.

ПРАВИЛО -9 Увери се, че пазиш копия на разговорите си онлайн. ПРАВИЛО -9 Увери се, че пазиш копия на разговорите си онлайн.

ПРАВИЛО -10 Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които ПРАВИЛО -10 Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които истински познаваш.