3a12f939c56f1181e1e0c1f60fed7232.ppt
- Количество слайдов: 37
HAIFA’S BAHAI GARDENS Music: Love theme from Romeo and Juliet (Nino Rota)
Grădinile templului Bahai din Haifa Reprezintă un ansamblu de grădini cu adevărat spectaculoase, ținând cont de condițiile climatice oferite de Israel. Frumusețea, grandoarea și mai ales designul special inspirat de religie fac din grădinile templului Bahai din Haifa unul dintre cele mai vizitate grădini din lume. Panorama oferită de muntele Carmel asupra orașului și portului Haifa este minunată. Templul și grădinile sale au fost special amenajate pe acest munte, fiind suspendate și impunătoare. Grădinile se dezvăluie în toată splendoarea lor fiind aranjate în trepte având numeroase terase. Templul în sine este o capodoperă arhitecturală, dar grădinile sale îl comple-tează perfect. Combinația de marmură italiană și acoperișul auriu, coloanele de granit, toate construite în 1953, au devenit încă de la început un punct de atracție turistică al orașului Haifa. Templul are 40 m înălțime și 14. 000 cărămizi aurite; de asemenea are 9 fațade care reprezintă cele 9 religii principale lumii. Este înconjurat și de câteva clădiri unice. Revenind la grădini, acestea au fost inspirate de credința și doctrina Bahai, ele succedându-se și creind o armonie aparte pe muntele Carmel. Grădinile au fost deschise publicului în anul 2001.
Grădinile sunt ordonate în 19 terase, cea mai înaltă fiind grădina persană, treptele din piatră făcând legătura între toate grădinile așezate în cascadă. Grădinile sunt construite sub forma a 9 cercuri concentrice care arată ca niște valuri având ca centru templul. Grădinile conțin opere din piatră și metal, dar și fântâni, tufișuri și pajiști minunate. Cărarea principală este bordată pe întreaga ei lungime de grădini cu flori colorate. Întreg ansamblul este o adevărată rezervație naturală. Gradinile și-au primit renumele de cea de-a 8 -a minune a lumii, cei care le vizitează găsind aici o oază de liniște și calm, ziua și un loc romantic, noaptea, datorită iluminatului special. Palmierii și topiarii crează puțină umbră pentru turiștii obosiți. Verdele gazonului te calmează și te răcorește. Aleile sunt făcute din pietre galbene și roșii și sunt însoțite de monumente, fântâni și scurte cursuri de apă. Sistemele de irigare sunt și ele la înălțime, pentru a asigura necesarul de apă pentru această oază. Schemele cromatice folosite sunt pe locuri contrastante, dar și armonioase. Chiparoșii, palmierii, pinii și alte specii mediteraneene de arbuști și tufe veșnic înflorite, vasele cu flori și straturile de flori colorate dau impresia vizitatorului că se află în Grădina Edenului. Nu lipsesc coniferele, gardurile vii, plantele scunde de bordură, cactușii, pomii fructiferi și decorativi.
Deși au fost catalogate ca fiind grădini formale, ele sunt mult mai complexe. Partea centrală și aleile drepte sunt elemente formale, în timp ce spațiul aflat în afara lor este asemănător grădinilor sălbatice, având deci și elemente informale. Aceasta este și cauza pentru care grădinile se integrează atât de bine în peisaj. Imaginile conținute în acest clip vă poartă principalele zone ale grădinilor, creindu-vă impresia că ați merge pe aleile lor.
Automatic
12/10/2008
Photos: My own and by Marko Abrar
3a12f939c56f1181e1e0c1f60fed7232.ppt