Скачать презентацию Еколошки кутак ОШ 14 октобар Скачать презентацию Еколошки кутак ОШ 14 октобар

b4ef526f99205d070170b7ded3d3f396.ppt

  • Количество слайдов: 22

Еколошки кутак ОШ: , , 14. октобар’’ Еколошки кутак ОШ: , , 14. октобар’’

O Екологија је наука која проучава животну средину, односе између живих бића и неживе O Екологија је наука која проучава животну средину, односе између живих бића и неживе природе и начине на које су се жива бића прилагодина условима спољашње средине.

O Термин екологија увео је 1866. године немачки зоолог Хекел. За утемељивача екологије се O Термин екологија увео је 1866. године немачки зоолог Хекел. За утемељивача екологије се сматра Чарлс Дарвин.

Назив потиче од грчких речи: OIKOS-дом LOGOS-наука Назив потиче од грчких речи: OIKOS-дом LOGOS-наука

Океани и мора садрже око 5080 тона соли. Океани и мора садрже око 5080 тона соли.

O Глобална загревања, превозна средства, термоелектране и сагоревање фосилних горива су разлози за више O Глобална загревања, превозна средства, термоелектране и сагоревање фосилних горива су разлози за више од 50% загађености ваздуха.

O , , Човек заиста, колико год се узносио, схвати да од природе још O , , Човек заиста, колико год се узносио, схвати да од природе још увек и дебело зависи. Ваљда је толико и настоји уништити, неби ли некако остао сам и једини, мислећи да ће му тако бити боље. То наравно неће ићи, па ће она, то јест природа, до судњег дана бити део њега. ’’ Рамо Колар

O Ако следимо природу као вођу, никада нећемо залутати. Цицерон O Ако следимо природу као вођу, никада нећемо залутати. Цицерон

Данас смо суочени са два кључна глобална проблема заштите околине: O уништавање озонског омотача Данас смо суочени са два кључна глобална проблема заштите околине: O уништавање озонског омотача и O климатским променама

У Кини је отворен пут који се налази изнад воде скоро половином своје деонице. У Кини је отворен пут који се налази изнад воде скоро половином своје деонице. Он је осмишљен како би се избегло наношење штете овом крају.

O Земља даје довољно да задовољи сваку људску потребу, али не и сваку људску O Земља даје довољно да задовољи сваку људску потребу, али не и сваку људску похлепу. Ганди

O Живот храстова зависи од славуја, стонога и печурака. Славуји се хране гусеницама и O Живот храстова зависи од славуја, стонога и печурака. Славуји се хране гусеницама и инсектима који се хране различитим деловима храстова, стоноге се хране опалим лишћем, а печурке разграђују органски материјал у земљишту.

До загађења ваздуха долази када се гасови и микроскопске честице чађи и прашине ослобађају До загађења ваздуха долази када се гасови и микроскопске честице чађи и прашине ослобађају у Земљину атмосферу, што изазива промену природног односа и концентрације основних компоненти ваздуха.

O Њујорк жели да исуши Нијагарине водопаде. O Њујорк жели да исуши Нијагарине водопаде.

O Енергија добијена разарањем природних елемената злочин је против природе и изазваће катастрофу. Никола O Енергија добијена разарањем природних елемената злочин је против природе и изазваће катастрофу. Никола Тесла

O У Србији су заувек нестали крагујевачки слез, врањански слез, моравски водени орашак и O У Србији су заувек нестали крагујевачки слез, врањански слез, моравски водени орашак и панчићева удовица, али зато за ђердапску лалу и нишку жутиловку још увек има наде.

Leptidea morsei је једина врста лептира која је за сада нестала са територије Србије. Leptidea morsei је једина врста лептира која је за сада нестала са територије Србије.

O За њих још увек има наде: Ластин репак Аполонов лептир O За њих још увек има наде: Ластин репак Аполонов лептир