24aba592e9ebec70500cd9793c836605.ppt
- Количество слайдов: 9
Conflictele externe-cauze si exemple Conflictele externe: opun, de regula, cate doua state si au ca obiect regiunea comuna de frontiera.
Exemple de conflicte externe
Cauze • Cauzele pot fi numeroase; ele pot fi etnice, religioase sau economice si au o importanta componenta istorica(cu originea in timp si cu perpetuarea pana in zilele noatre). • Un exemplu ar fi conflictul dintre India si Pakistan isi are originea in momentul decolonizarii(1947), cand fosta colonie britanica a fost impartita in doua dominioane pe criterii religioase: Uniunea Indiana(cu o populatie preponderent hindusa)si Pakistan(cu o populatie musulmana), formata la randul sau din doua parti, in vest, Pakistanul West si in est, Pakistanul de Est. Intre aceste tari s-au succedat mai multe razboaie. In urma razboiului de acum aproape 4 decenii, Pakistanul de Est si-a dobandit independenta, luand numele de Bangladesh. In prezent, conflictul are ca obiect zona Kashmir revendicata atat de Pakistan, cat si de India.
Conflictul dintre Israel si Palestina • Conflictul dintre cele doua tari are ca baza despartirea teritoriala si salvarea culturilor proprii dintre vechii posesori ai pamantului - evreii si palestinieni. • Putem spune ca totul a pornit de la Declaratia Balfour din 1917 ce prevede acceptarea emigrarii evreilor in Palestina. In 1918, Imperiul Otoman s-a destramat iar Marea Britanie cu Franta au preluat controlul asupra Orientului Mijlociu. Britanicii au permis intrarea evreilor dar prezenta acestora nu era agreata de palestinieni iar diferitele rebeliuni, atentate au devenit frecvente. • Problemele din fasia Gaza: A. N. P a intemeiat o politie palestiniana, avand controlul asupra problemelor civile. Pe celalalta parte Israel si-a mentinut trupele in localitatile evreiesti din fasia Gaza cat si la granite. Confictul din fasia Gaza a inceput in 2005 cand anumite orase din Israel au fost atacate de rachete. Israelul a banuit gruparea Hamas in spatele atacului. In prezent numeroase atacuri ale armatei israeliene, au loc asupra palestinienilor nevinovati: femei, copii cat si asupra locuintelor lor. Israel sustine ca ataca doar locurile din care s-a tras cu arma, posibile adaposturi ale organizatilor teroriste palestiniene Hamas si Hezbollah. Folosirea tancurilor israeliene pentru demolarea locuintelor este socanta. Situatia a devenit critica datorita faptului ca nu numai un numar mare de palestinieni au fost raniti sau chiar ucisi, ci si diversi jurnalisti britanici si americani.
Conflictele externe • O categorie noua de conflicte este generata, in ultimii ani, de ceea ce poarta numele de”terorism international”, fenomen cu care s-a confruntat SUA, diferite tari vest europene, Arabia Saudita, Federatia Rusa etc. La origine, terorismului international are un pronuntat caracter religios, cultural si ideologic, depasind sensibil cadrul unor revedicari minimale. • Terorismul in sine nu este o problema de geografie politica, dar in masura in care afecteaza intergritatea teritoriala a statelor poate fi considerat un domeniu al politicii mondiale in componenta sa teritoriala.
Acte de terorism
Bibliografie • Manualul pentru clasa a x-a de ”Gegrafie”Octavian Mandrut editura Corint • Internet • www. google. ro • www. wikipedia. ro
Membri grupei • • Filip Ovidiu Sabau Camelia Sandor Florina Sperle Simona Grup Scolar”Cserey-Goga”Crasna Grupa a IV-a