
a34fc092c452745d718b6374ad5af896.ppt
- Количество слайдов: 22
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU AYŞE ALP TUNÇ
05. 11. 2016 Bilgisayar Kullanımı Kursu DONANIM BİRİMLERİ v Merkezi işlem birimi v Giriş araçları v Çıkış araçları v Hafıza ölçümü v Hafıza çeşitleri v Hafıza depolama araçları v Bilgisayar performansı Ayşe Alp Tunç
Merkezî İşlem Birimi Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır. Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız her şey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.
Giriş araçları Fare (mouse) Klavye (keyboard) Dokunmatik altlık (touchpad) Tarayıcı (scanner) Oyun kolu (joysticks)
Çıkış Araçları Ekran (screen) Yazıcı (printer) Çizici (plotter) Hoparlör (speaker) Konuşma sentezleyici (speech synthesizer)
Hafıza Ölçümü v. Bilgisayar hafıza ölçüm birimleri v. En küçük bellek biriminin adı BİT’ tir. v Byte (bayt)=8 bit’in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir.
vÖlçü birimleri işlemleri vÖlçü birimleri küçükten büyüğe doğru bit, byte, Kilobyte, Megabyte, Gigabyte, Terabyte olarak sıralanmaktadır
Hafıza Çeşitleri v. RAM Bellek(Random Access Memory) v. Bilgisayarımızın geçici hafızasıdır. v. Bilgisayarımız açık olduğu sürece yapılan işlemleri kaydeder. Fakat bilgisayar kapandığı anda üzerindeki bilgiler silinir. v. Bu parça bilgisayarımızı hızlandırmaya yarar
v. ROM Bellek(Read Only Memory) v. Yalnızca okunur bellek anlamına gelmektedir. v. Bilgisayar ilk açıldığında bu bellekteki bilgilere göre işlemlere başlar. v. ROM’un görevlerinden birisi, bilgisayarın hiç silinmeyen temel sistem bilgilerini içermesidir.
Hafıza Depolama Araçları v. Harddisk v. Sabit diskler, veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. v. Ses, görüntü, programlar, veri tabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır v. Bir bilgisayar programı işletilmeye başladığında, programın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır.
v. Zip disk v. Sabit disklerdeki bilgileri yedeklemek amacıyla kullanılan sürücülere zip disk adı verilir. v. Günümüzde boyutları çok küçük olduğundan kullanılmamaktadır
v. Bellek Kartları (SD, CF, MMC, memory stick) v. Dijital kameralarla elde edilen verilerin depolandığı, çıkarılabilir ortamlara genel olarak bellek kartları adı verilmektedir.
v. Taşınabilir Bellek (USB flash disk) v güç kesintisinde bile içerdiği bilgileri yitirmeler v. Silinip yazılabilirler v. Hareket eden bir parçası olmadığından hassasiyet değerleri düşüktür.
v. DVD-Room v. CD-Room v. DVD adı verilen CD v. CD adı verilen bilgi ve görünümünde elektronik verileri kalıcı olarak kayıt ortamıdır. kaydetmeye yarayan elektronik kayıt ortamıdır. v. DVD’ nin CD’ ye göre çok daha yüksek v. CD üzerine 650 -900 MB kapasitesi vardır. arasında bilgi kaydedilebilir. v. DVD üzerine 4, 7 GB arasında bilgi kaydedilebilir.
Bilgisayar Performansı v. CPU hızı v. Bir saniyede gerçekleşen çevrim sayısı işlemcinin hızını belirtir. vİşlemci hızları Megahertz olarak ölçülür. v. RAM bellek büyüklüğü v. Büyüklüğü bilgisayarın performansını etkileyen bir başka fonksiyondur v. Günümüzde kişisel bilgisayarlarda RAM büyüklüğü 256 MB’dan başlayarak GB (Gigabyte) seviyelerine kadar çıkar
05. 11. 2016 Bilgisayar Kullanımı Kursu 2. YAZILIM Yazılım bilgisayarımızın içinde yüklü olan programlardır. 4 çeşit yazılım vardır: Ayşe Alp Tunç
1. Lisanslı Yazılım: • Orijinal olan yazılımlardır. Bu tür yazılımları para verip satın alırız. Kullanım haklarının tümüne sahip oluruz ve süre sınırlaması yoktur…
2. Demo Yazılım: • Herhangi bir programın reklamını yapmak amacıyla çıkarılmış, programın tamamını değil de sadece belli özelliklerini içeren mini programdır.
3. Paylaşılan Yazılım: • Süre kısıtlamalı yazılımlardır. Bu tür yazılımlarda programın tüm özelliklerini kullanabiliriz fakat sınırlı süre ile kullanabiliriz. Süre dolduğu zaman programı kullanma hakkımız sona erer.
4. Ücretsiz Yazılım: • Bu tür yazılımlarda ne süre kısıtlaması ne de özellik kısıtlaması yoktur. Amaç programın popülerliğini arttırmaktır. İnternetten indirdiğimiz ücretsiz program ve oyunları bu yazılıma örnek olarak verebiliriz.
05. 11. 2016 Bilgisayar Kullanımı Kursu TEŞEKKÜRLER Ayşe Alp Tunç
a34fc092c452745d718b6374ad5af896.ppt