Скачать презентацию TEMA 3 LANSAREA ŞI ÎNREGISTRAREA AFACERII 1 2 Скачать презентацию TEMA 3 LANSAREA ŞI ÎNREGISTRAREA AFACERII 1 2

Tema 3.pptx

  • Количество слайдов: 17

TEMA 3. LANSAREA ŞI ÎNREGISTRAREA AFACERII 1. 2. 3. 4. Modalităţi de lansare în TEMA 3. LANSAREA ŞI ÎNREGISTRAREA AFACERII 1. 2. 3. 4. Modalităţi de lansare în afaceri. Alegerea formei de organizare. Obtinerea atributelor necesare pentru desfasurarea afacerilor. Licentierea si autorizarea

EXISTĂ TREI MODALITĂŢI DE LANSARE ÎN AFACERI: 1. 2. 3. deschiderea unei afaceri proprii EXISTĂ TREI MODALITĂŢI DE LANSARE ÎN AFACERI: 1. 2. 3. deschiderea unei afaceri proprii - este cea mai riscantă, deoarece totul începe de la zero, iar în cazul unei idei unice de produs sau de serviciu poate fi unica metodă posibilă pentru antreprenor. cumpărarea unei afaceri deja existente - este că achiziţionaţi o afacere cu produse, pieţe, consumatori, inclusiv personalul existent şi nu este nevoie să depuneţi eforturi mari. cumpărarea unei francize - înseamnă să cumpăraţi dreptul de a utiliza o anumită marcă comercială cunoscută sau un concept de afacere care a fost deja testat în practică. Proprietarul afacerii în franciză ajută la etapa de iniţiere a afacerii. În continuare, plătiţi anual o sumă pentru dreptul de franciză (în literatura de specialitate - „royalty”).

CADRUL LEGAL AL ANTREPRENORIATULUI Cunoaşterea cadrului legal, a reglementărilor care vizează dezvoltarea antreprenoriatului în CADRUL LEGAL AL ANTREPRENORIATULUI Cunoaşterea cadrului legal, a reglementărilor care vizează dezvoltarea antreprenoriatului în general şi a sectorului IMM în particular, este o condiţie de bază pentru a te putea orienta corect în lumea afacerilor. Legile şi actele normative specifice domeniului, stipulează: condiţiile de practicare a activităţii de întreprinzător; formele organizatorico-juridice posibile; procedurile şi taxele de înregistrare a firmei; genurile de activitate supuse licenţierii; procedurile de obţinere a autorizaţiilor; drepturile şi obligaţiile antreprenorilor; limitele de responsabilitate; modul de promovare şi comercializare produselor şi serviciilor; regulile de contabilizare a resurselor; îndatoririle şi facilităţile fiscale; rolul organelor de stat în sprijinirea şi protecţia antreprenorilor;

Activitatea de antreprenoriat in Republica Moldova poate fi practicata atat in baza formelor organizatorico-juridice, Activitatea de antreprenoriat in Republica Moldova poate fi practicata atat in baza formelor organizatorico-juridice, cat si in baza patentei de intreprinzator. Inregistrarea intreprinderilor se efectueaza de catre Camera Inregistrarii de Stat a Departamentului Tehnologii Informationale prin intermediul oficiilor sale teritoriale.

Conform Conform "Legii cu privire la antreprenoriat si intreprinderi" exista urmatoarele forme organizatorico-juridice: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) intreprindere individuala; societate in nume colectiv; societate in comandita; societate pe actiuni; societate cu responsabilitate limitata; cooperativa de productie; intreprindere de arenda; intreprindere municipala sau de stat.

Intreprinderea individuala (I. I. ) este Ø Ø intreprinderea care apartine unei persoane sau Intreprinderea individuala (I. I. ) este Ø Ø intreprinderea care apartine unei persoane sau membrilor familiei acesteia, cu drept de proprietate comuna, este persoana fizica, patrimoniul ei fiind indispensabil de bunurile personale antreprenorului, el poarta raspunderea nelimitata pentru obligatiile acesteia cu intreg patrimoniul sau. Pentru inregistrarea intreprinderii individuale este necesar de prezentat Oficiului teritorial al Camerei Inregistrarii de Stat a Deparamentului Tehnologii Informationale: cererea de inregistrare; decizia fondatorului cu privire la crearea intreprinderii, buletinul de identitate al fondatorului, documentul bancar, ce atesta plata taxei de inregistrare in valoare de 50% din salariul minim stabilit in republica (numarul contului poate fi transcris la Banca de Economii).

Cererea de inregistrare, decizia cu privire la crearea intreprinderii si buletinul de identitate a Cererea de inregistrare, decizia cu privire la crearea intreprinderii si buletinul de identitate a fondatorului se prezinta in copii autentificate notarial si legalizate de catre oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare, fiind traduse in limba de stat. Organul inregistrarii de stat inscrie datele cu privire la sediul intreprinderii in Registrul de stat, indicate in documentele de constituire, si nu este in drept sa ceara alte documente cu privire la confirmarea acestor date. Raspunderea pentru autenticitatea datelor cu privire la sediul intreprinderii o poarta proprietarul intreprinderii conform prevederilor legislative. Organul inregistrarii de stat verifica legalitatea actelor receptionate spre inregistrare si, in termen de pana la 15 zile, emite decizia de inregistrare sau decizia privind refuzul de a inregistra intreprinderea. Firma intreprinderii individuale, inclusiv abreviata, trebuie sa includa cuvintele "intreprindere individuala" sau "I. I. ", precum si numele cel putin a unui posesor.

Societate in nume colectiv (SNC) reprezinta o intreprindere fondata de doua si mai multe Societate in nume colectiv (SNC) reprezinta o intreprindere fondata de doua si mai multe persoane juridice si (sau) persoane fizice care si-au asociat bunurile in scopul desfasurarii in comun a unei activitati de antreprenoriat, sub aceeasi firma, in baza contractului de constituire (de asociere) incheiat intre acestea, este persoana fizica. Asociatii, pentru obligatiunile societatii, poarta raspundere solidara si nelimitata atat prin cotele de participare, cat si prin toata averea lor personala, adica colectiv si fiecare asociat in parte. Componenta numerica a societatii in nume colectiv nu poate depasi cifra de 20 persoane. Societate in comandita (SC) se constituie in urma incheierii unui contract de asociere a doua si mai multe persoane fizice si (sau) persoane juridice, in scopul desfasurarii in comun a activitatii de antreprenoriat sub aceeasi firma. SC este persoana fizica si in componenta sa are cel putin un comanditat si un comanditar. Comanditatii sau asociatii cu cota deplina de participare poarta raspundere nelimitata si solidara pentru obligatiunile societatii. Asociatii numiti comanditari, raspund de obligatiunile asociatiei numai in limita cotei de participare, n-au dreptul sa conduca activitatea societatii si sa conteste hotararile asociatilor cu cota de participare deplina in ce priveste dirijarea activitatii societatii. Componenta numerica a societatii in comandita nu poate depasi cifra de 20 persoane.

Societatea pe actiuni reprezinta societatea comerciala a carui capital social este in intregime impartit Societatea pe actiuni reprezinta societatea comerciala a carui capital social este in intregime impartit in actiuni. Societatea pe actiuni este persoana juridica si poate fi de tip deschis si inchis. Societate pe actiuni de tip deschis - este acea societate in care actionarii au dreptul nelimitat sa instraineze actiunile ce le apartin, actiunile si alte hartii de valoare pot fi vandute public unui cerc nelimitat de persoane. Numarul actionarilor nu este limitat, iar capitalul social minim necesar pentru inregistrarea acestui tip de societate este de 20 mii lei. Societate pe actiuni de tip inchis - este societatea in care actionarii au dreptul sa vanda actiunile sale numai in cadrul societatii, actionarilor ei sau insusi societatii. Societatea pe actiuni de tip inchis nu poate avea mai multi de 50 de actionari, iar capitalul social nu poate fi mai mic de 10 mii lei.

Societate cu responsabilitate limitata (SRL) - este considerata societatea economica cu un fond statutar Societate cu responsabilitate limitata (SRL) - este considerata societatea economica cu un fond statutar de cel putin 300 salarii minime lunare, stabilite de legislatie la momentul inregistrarii societatii. SRL este persoana juridica si societatea poate fi fondata de o singura persoana fizica sau juridica, iar numarul maximal de asociati nu depaseste 50 de persoane. Asociatii societatii poarta raspundere pentru datoriile acesteia doar in limita cotelor ce le apartin. In cazul cand SRL este fondata de o singura persoana in locul contractului de constituire se elaboreaza declaratia cu privire la constituirea societatii. Declaratia trebuie sa contina aceiasi informatie, care se contine si in contract. Organul suprem de conducere al SRL este adunarea generala. SRL are un comitet de conducere care alege presedintele sau directorul general, ce reprezenta societatea in relatiile cu terte persoane. SRL î-si creeaza un Fond de asigurare ce se formeaza prin alocarile anuale din profitul net si constituie cel putin 15% din Fondul statutar.

Pentru inregistrarea de stat a SRL este necesar de prezentat Oficiului teritorial al Camerei Pentru inregistrarea de stat a SRL este necesar de prezentat Oficiului teritorial al Camerei Inregistrarii de Stat a Departamentului Tehnologii Informationale: cererea de inregistrare; Ø contractul de constituire; Ø procesul verbal al adunarii constituante; Ø statutul; Ø buletinele de identitate ale fondatorilor si managerului principal; Ø document bancar, care atesta deschiderea contului provizoriu; Ø documentul bancar, ce atesta plata taxei de inregistrarea in marime de 3 salarii minime (numarul contului poate fi transcris la Banca de Economii); Ø documentul bancar, ce atesta plata taxei de timbru in marime de 0, 5 % din marimea fondului statutar. In termen de pana la 15 zile organul inregistrarii de stat verifica legalizarea actelor receptionate pentru inregistrarea societatii cu responsabilitate limitata si emite decizia de inregistrare sau decizia privind refuzul de a inregistra intreprinderea. Ø

COOPERATIVA DE PRODUCTIE (CP SAU COOP. ) este o intreprindere fondata de 3 sau COOPERATIVA DE PRODUCTIE (CP SAU COOP. ) este o intreprindere fondata de 3 sau mai multi cetateni, asociati benevol in calitate de membri pentru a desfasura in comun o activitate de antreprenor sau de alta natura, in baza bunurilor ce le apartin cu drept de proprietate, a bunurilor arendate sau primite in folosinta. Cooperativa de productie este persoana juridica, care activeaza in baza statutului. Organul superior de conducere a CP este adunarea generala a membrilor sai, care alege comitetul de conducere si comisia de cenzori. Cooperatorii poarta raspundere pentru obligatiunile cooperativei de productie in limitele cotelor ce le apartin din patrimoniul cooperativei, in cazul ca valoarea cotei este insuficienta, atunci poarta raspundere suplimentara cu averea personala.

 Intreprindere de arenda - este o intreprinde infiintata de membrii colectivului de munca Intreprindere de arenda - este o intreprinde infiintata de membrii colectivului de munca in scopul desfasurarii in comun a activitatii de antreprenoriat sub o firma comuna, in baza statutului si contractului de arenda a bunurilor. Perioada de dare in arenda nu poate sa fie mai mare de 99 de ani, poarta raspunderea pentru obligatiunile sale cu toata averea pe care o detine in proprietate. Intreprinderea de stat (IS) sau municipala reprezinta acea intreprindere in care statul apare ca unic fondator si intreg patrimoniul ii apartine lui. IS este persoana juridica, dispune de balanta proprie, poate incheia contracte din numele sau, dispune de stampila cu stema de Stat si formulare cu numarul de inregistrare de Stat. Fondatorii IS exercita drepturile sale de conducere cu intreprinderea prin manageri, care sunt desemnati in baza de concurs sau sunt numiti de catre organul superior. Managerul intreprinderii de stat incheie un contract privind gestiunea intreprinderii si poarta raspundere fata de organul abilitat cu dreptul de proprietate al patrimoniului de stat pentru gestiunea intreprinderii.

Patenta de intreprinzator reprezinta un certificat de stat nominativ, ce atesta dreptul de a Patenta de intreprinzator reprezinta un certificat de stat nominativ, ce atesta dreptul de a desfasura genul de activitate de intreprinzator indicat in ea in decursul unei anumite perioade de timp. Patenta se elibereaza de Inspectoratul fiscal teritorial, pe raza caruia solicitantul isi are domiciliul sau la locul de desfasurare a activitatii preconizate, pe o durata de o luna sau, la dorinta solicitantului, pe o durata mai mare. Beneficiile patentei: • Desfasurarea activitatii nu impune inregistrarea de stat a titularului si primirea licentei. • Nu este necesara prezentarea darilor de seama financiare si statistice, tinerea evidentei contabile si financiare. • Nu este necesara efectuarea operatilor de casa. • Impunerea fiscala se efectueaza sub forma de taxa pentru patenta, care include impozitele pe venit, pentru folosirea resurselor naturale, defalcarile in bugetul asigurarii de stat. • Durata activitatii desfasurate in baza patentei se inscrie in carnetul de munca, incluzindu-se in vechimea de munca a titularului patentei pentru stabilirea ulterioara a pensiei sau beneficierea de alte garantii sociale. Limitele patentei: Ø Patenta se elibereaza numai pentru un gen de activitate, in caz ca detinatorul ei practica mai multe genuri de activitate, trebuie sa procure patente pentru fiecare gen. Ø Patenta este un document nominativ fiind valabila numai pentru titularul ei si nu poate fi transmisa altei persoane, chiar daca persoana data este membru a aceleiasi familii. Ø Titularul patentei nu este in drept sa angajeze lucratori pentru desfasurarea activitatii de intreprinzator specificate in patenta.

3. OBTINEREA ATRIBUTELOR NECESARE PENTRU DESFASURAREA AFACERILOR 1. 2. 3. 4. 5. Atribuire a 3. OBTINEREA ATRIBUTELOR NECESARE PENTRU DESFASURAREA AFACERILOR 1. 2. 3. 4. 5. Atribuire a codului statistic Atribuirea codului fiscal Asigurarea sociala Fabricarea stampilei Deschiderea contul bancar

LICENTIEREA Licenta pentru practicarea anumitelor genuri de activitate reprezinta un act prin care se LICENTIEREA Licenta pentru practicarea anumitelor genuri de activitate reprezinta un act prin care se atesta capacitatea si dreptul titularului de a desfasura un anumit gen de activitate in conditii care sa asigure calitatea si siguranta marfurilor si serviciilor. (sunt stabilite prin Legea privind licentierea unor genuri de activitate nr. 451 -XV din 30. 07. 01. ) Pentru a primi licenta, persoana juridica sau fizica prezinta: Ø cerere, in care indica: Ø denumirea sa, Ø forma de organizare juridica, Ø sediul si codul fiscal, in cazul unei persoane juridice; Ø numele, prenumele (patronimicul, dupa caz), datele din buletinul de identitate (seria, numarul, domiciliul) si codul fiscal, in cazul unei persoane fizice; Ø genul de activitate pentru care solicita licenta; Ø Ø Ø statutul (persoana juridica) sau decizia de fondare (persoana fizica); documentul de inregistrare in conformitate cu legislatia; dupa caz, avizul organului abilitat, conform anexei nr. 2, care face parte integranta din prezenta lege.

AUTORIZAREA Pentru desfasurarea unor genuri de activitatea este necesar de obtinut si autorizare, care AUTORIZAREA Pentru desfasurarea unor genuri de activitatea este necesar de obtinut si autorizare, care confirma legalizeaza dreptul desfasurarii activitatii alese. Comert si servicii. Pentru amplasarea unitatilor comerciale agentii micului business trebuie sa obtina de la Departamentul Comert, alimentatie publica si prestari servicii al Primariei o autorizatie, care legalizeaza amplasamentul unitatii comerciale. Servicii de transport de calatori. Pentru dreptul de a presta servicii de transport de calatori agentii economici care practica transportarea calatorilor pe rutele municipale, orasenesti si satesti, conform foilor de parcurs, eliberate Primariile municipiilor, oraselor, satelor achita lunar taxa pentru dreptul de a presta servicii de transport de calatori.