Опитування проведено Українською Маркетинговою Групою у квітні-травні 20010

Скачать презентацию Опитування проведено Українською Маркетинговою Групою у квітні-травні 20010 Скачать презентацию Опитування проведено Українською Маркетинговою Групою у квітні-травні 20010

survey_presentation.ppt

  • Количество слайдов: 22

>

>Опитування проведено Українською Маркетинговою Групою у квітні-травні 20010 року (опитано керівників 600 підприємств України Опитування проведено Українською Маркетинговою Групою у квітні-травні 20010 року (опитано керівників 600 підприємств України методом особистого інтерв’ю) Квотна вибірка будувалася на наступних критеріях: Міста (або області при опитування підприємств агропромислового комплексу) – 6 міст Секторальний (галузевий) розподіл – 10 секторів економіки Розмір підприємств – 3 групи, включаючи малі, середні та великі Дизайн вибірки (структура і відповідність галузевому розподілу, розміру підприємств та регіону) - параметри дослідження 2005 року

>ПАРТНЕРИ ПАРТНЕРИ

>Структура аналітичного звіту Розуміння соціальної відповідальності Інтенсивність та пріоритети впровадження соціальної відповідальності Практики соціальної Структура аналітичного звіту Розуміння соціальної відповідальності Інтенсивність та пріоритети впровадження соціальної відповідальності Практики соціальної відповідальності Перспективи впровадження соціальної відповідальності. Висновки.

>Рівень поінформованості про соціальну відповідальність Більшість опитаних (у 2005 р. – 78,1%, у 2010 Рівень поінформованості про соціальну відповідальність Більшість опитаних (у 2005 р. – 78,1%, у 2010 р. - 76,3%) чули про поняття соціальної відповідальності бізнесу у порівняння з 21,9% підприємств, які не чули про це поняття у 2005 році, і 23,7% - у 2010 році відповідно

>Рівень розуміння у порівнянні з 2005 роком практично не змінився: частка підприємств, які відносять Рівень розуміння у порівнянні з 2005 роком практично не змінився: частка підприємств, які відносять до СВ надання благодійної допомоги громаді та розвиток власного персоналу, - достатня великою; у 2005 і 2010 р. тільки третина підприємств асоціюють здійснення екологічних проектів та участь у регіональних проектах розвитку із СВ; найменша частка підприємств як у 2005 р., так і у 2010 р. віднесла до соціальної відповідальності такий її аспект як - відкритість компанії

>Роль бізнесу у вирішенні соціальних та екологічних проблем суспільства У порівнянні з 2005 роком Роль бізнесу у вирішенні соціальних та екологічних проблем суспільства У порівнянні з 2005 роком частка підприємств, які вважають, що бізнес повинен брати активну участь у вирішенні соціальних та екологічних проблем зросла вдвічі (у 2005 р. – 32,7%).

>Роль корпоративної соціальної відповідальності у веденні бізнесу Ставлення компаній до необхідності впроваджувати політики і Роль корпоративної соціальної відповідальності у веденні бізнесу Ставлення компаній до необхідності впроваджувати політики і практики соціальної відповідальності протягом останніх п’яти років не змінилося. Половина українських підприємств, вважає, що політика і практика соціальної відповідальності повинна впроваджуватися кожною компанією.

>Впровадження соціально відповідальних заходів Більшість опитаних (67,3%) впроваджують соціально відповідальні заходи. У порівняні з Впровадження соціально відповідальних заходів Більшість опитаних (67,3%) впроваджують соціально відповідальні заходи. У порівняні з 2005 роком їх частка трохи скоротилася: у 2005 р. – 75,8% компаній впроваджували соціальну відповідальність. Однією з причин такого результату може бути фінансова криза, а також і те, що більшість компаній здійснює зазначені заходи, не усвідомлюючи, що це частина політики соціальної відповідальності.

>Заходи із соціальної відповідальності Заходи із соціальної відповідальності

>Частота здійснення соціально відповідальних заходів У порівнянні з 2005 роком чисельність компаній, які постійно Частота здійснення соціально відповідальних заходів У порівнянні з 2005 роком чисельність компаній, які постійно впроваджують соціально відповідальні заходи зросла до 55% (у 2005 р. тільки 31,3% компаній робила це на постійній основі).

>Чинники, що спонукають компанії здійснювати соціально відповідальні заходи Чинники, що спонукають компанії здійснювати соціально відповідальні заходи

>Перешкоди впровадження соціальної відповідальності Брак коштів є основним чинником не впровадження СВ для: малих Перешкоди впровадження соціальної відповідальності Брак коштів є основним чинником не впровадження СВ для: малих підприємств; підприємств Львівської області; підприємств фінансової сфери, сфери виробництва товарів промислового призначення, підприємств, які надають побутові та комунальні послуги та підприємств зв’язку; переважної більшості підприємств (90,2%) державної форми власності. 16% з тих, хто зазначив, що не здійснюють заходи із СВ, ніколи не замислювалися про впровадження програм/заходів із СВ; кожна десята компанія (11%) з тих, хто зазначив, що не здійснює заходи із СВ, вважає, що це функція держави, а не бізнесу. Ніколи не замислювалися про впровадження програм/заходів із СВ: кожне четверте підприємство сфери будівництва та кожне п’яте підприємство сфери торгівлі і транспорту; 43,3% підприємств, які розташовані в м. Одеса та Одеській області, та майже кожне четверте підприємство, розташоване в м. Києві та Київській області (24,7%); переважно акціонерні підприємства (21,7%).

>Ніколи не замислювалися про впровадження програм/заходів із СВ: кожне четверте підприємство сфери будівництва та Ніколи не замислювалися про впровадження програм/заходів із СВ: кожне четверте підприємство сфери будівництва та кожне п’яте підприємство сфери торгівлі і транспорту; 43,3% підприємств, які розташовані в м. Одеса та Одеській області, та майже кожне четверте підприємство, розташоване в м. Києві та Київській області (24,7%); переважно акціонерні підприємства (21,7%).

>Практики соціальної відповідальності . Практики соціальної відповідальності .

>Практики соціальної відповідальності Найбільш поширеним напрямком СВ для українських підприємств є трудові практики - Практики соціальної відповідальності Найбільш поширеним напрямком СВ для українських підприємств є трудові практики - ¾ компаній здійснює різноманітні заходи для власного персоналу. Тільки третина компаній здійснює соціальні інвестиції в розвиток громади, трохи більша частка підприємств - надає допомогу різноманітну допомогу громаді і регіону. Одним із найменш популярних напрямків соціальної відповідальності є захист навколишнього середовища. Підвищення якості продукції є важливим. Проте, із зростанням розміру підприємств зменшується частка тих, хто надає чесну інформацію та рекламу для споживачів. Соціальна відповідальність ще не стала частиною стратегічного менеджменту більшості українських компаній. Переважна більшість українських компаній не відслідковує результатів впровадження програм/заходів із СВ.

>Результативність впровадження СВ 62% українських компаній вважають, що вони принесли дійсну користь для суспільства, Результативність впровадження СВ 62% українських компаній вважають, що вони принесли дійсну користь для суспільства, громади, 70% - поліпшення ставлення робітників до компанії, 53% - покращення репутації компанії, 48% - поліпшення економічних показників компанії (сума відповідей «скоріше так» і «так»). 13% компаній відчула полегшений вихід на IPO 26 % - покращення стосунків з інвесторами, 30% - полегшення запровадження інновацій. Українські компанії все більше розуміють і сприймають соціальну відповідальність як інструмент підвищення конкурентоздатності компаній.

>Перспективи впровадження соціальної відповідальності Протягом останніх п’яти років рейтинг основних стимулів для впровадження соціальної Перспективи впровадження соціальної відповідальності Протягом останніх п’яти років рейтинг основних стимулів для впровадження соціальної відповідальності не змінився.

>Перешкоди для провадження соціальної відповідальності У порівнянні з 2005 роком, головна перешкода у здійсненні Перешкоди для провадження соціальної відповідальності У порівнянні з 2005 роком, головна перешкода у здійсненні соціальної відповідальності залишилася незмінною – брак фінансових ресурсів, проте частка підприємств, для яких фінансовий чинник є головним, збільшилася з 55% у 2005 р. до 72,4% у 2010 р.

>Роль держави На думку 2/3 українських підприємств у найближчі роки для розвитку соціальної відповідальності Роль держави На думку 2/3 українських підприємств у найближчі роки для розвитку соціальної відповідальності потрібно: розробити і прийняти Національну стратегію розвитку соціальної відповідальності (74%) (сума відповідей «повністю згоден» та «скоріше згоден»), провести широку інформаційно-просвітницьку кампанію з питань соціальної відповідальності (73%), провести окрему просвітницьку програму для споживачів (71%), впровадити принципи соціальної відповідальності в діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування (69,7%). Половина українських підприємств вважає, що в найближчій перспективі потрібно запровадити проведення національного рейтингу СВ компаній (56%), активізувати участь бізнес-асоціацій у впровадженні принципів і практики СВ (50,5%) та впровадити курси з КСВ в навчальні програми ВНЗ (53,4%). Найменша частка українських підприємств вважає за доцільне запровадити окрему посаду з КСВ в організаціях (29%) (при цьому слід зазначити, що частка тих, хто не згодний з цим кроком, становить трохи менше – 24,9%) та збільшити бюджети організацій на програми заходи з КСВ (45,8%).

>Рекомендації стимулювання бізнесу: податкові, митні пільги для підприємств, які займаються питаннями підвищення енергоефективності використання Рекомендації стимулювання бізнесу: податкові, митні пільги для підприємств, які займаються питаннями підвищення енергоефективності використання виробничих потужностей, використання енергії відновлювальних ресурсів, здійснюють соціальні інвестиції інформаційно-просвітницька програма з питань підвищення обізнаності компаній щодо принципів і практик впровадження СВ, в тому числі створення в регіонах банку даних інформації про кращі місцеві практики впровадження СВ, інформації щодо потреб регіону в соціальних інвестицій висвітлення досвіду впровадження СВ в Україні, створення бізнес-кейсів для компаній Просвітницька компанія для споживачів Курси із СВ у ВНЗ, центрах підвищення кваліфікації та перекваліфікації

>ДЯКУЄМО! з питань отримання публікації, звертайтесь www.csr-ukraine.org ДЯКУЄМО! з питань отримання публікації, звертайтесь www.csr-ukraine.org